JAV vaistų gamybos kompanija teigė, kad yra pasirengusi iki birželio pabaigos pristatyti žymiai daugiau vakcinos dozių, nei buvo tartasi. ES laukia maždaug 200 mln. skiepų dozių iš „Pfizer“ ir „BioNTech“ – gerokai daugiau nei pirmą šių metų ketvirtį, kai buvo gauta 66 mln. skiepų dozių.

Sparčiau atgabenus vakcinų į ES, užsipildytų jų tiekimo spraga, atsiradusi, J&J sustabdžius vakcinų tiekimą.

Antradienį JAV reguliuotojai rekomendavo sustabdyti skiepijimą J&J vakcinomis, kol bus tiriamas ryšys tarp šių skiepų ir retų kraujo krešulių susidarymo. Panašių kraujo krešulių atvejų nustatyta ir po skiepijimo „AstraZeneca“ vakcinomis.

Jei J&J vakcinų tiekimą sustabdytų ilgam, tai reikštų dar vieną nesėkmę ES, kurioje pagaliau paspartėjo gyventojų skiepijimas. Šiuo aspektu ES stipriai atsiliko nuo JAV ir Jungtinės Karalystės.

27 šalių narių blokas, kuris susidūrė su nauja pandemijos banga, iki birželio pabaigos tikėjosi gauti 55 mln. vakcinos dozių iš J&J.

J&J vakcina turi privalumų, nes jos pakaanka vienos dozės, o „Pfizer-BioNTech“ reikia dviejų skiepų dozių.

Antradienį JAV maisto ir vaistų kontrolės administracija informavo, kad tokią rekomendaciją pateikė saugumo sumetimais.
Vakcinų tiekimo pauzės ilgis priklausys nuo to, kokie bus tyrimų rezultatai. Vis tik pareigūnai tikisi, kad tai tik „kelių dienų klausimas“.

„Pfizer“ sutiko iki 2021 m. pabaigos iš viso pristatyti 500 mln. vakcinų dozių, o EK turi galimybę gauti dar 100 mln. vakcinų.