Vyriausybė jau pranešė, kad buvo sulaikyta beveik 3 tūkst. kariškių, įtariamų dalyvavus puče, kuris prasidėjo vėlai penktadienį, o anksti šeštadienį jau buvo nuslopęs.

Televizija NTV pranešė, kad kol kas sulaikyti 34 įvairių laipsnių generolai, tarp jų – tokios svarbios figūros kaip 3-iosios armijos vadas Erdalas Ozturkas ir Malatijoje įsikūrusios 2-osios armijos vadas Ademas Huduti.

Pareigūnai vykdo reidus karinėse bazėse visoje Turkijoje ir ieško įtariamų perversmo, kuris pareikalavo mažiausiai 265 gyvybių, šalininkų.

Anksti sekmadienį per operaciją šalies vakaruose esančio Denizlio miesto įguloje buvo sulaikytas jos vadas Ozhanas Ozbakiras ir dar 51 kariškis, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Tačiau griežtos priemonės taikomos ne vien kariškiams: agentūra taip pat pranešė, kad prokurorai išdavė arešto orderius iš viso 2 745 teisėjams ir prokurorams visoje Turkijoje.

Atnaujinta 17:28. Turkija išdavė orderį suimti Erdogano karinį padėjėją

Turkija išdavė orderį suimti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano aukščiausią karinį padėjėją, sekmadienį pranešė valstybinė šalies naujienų agentūra.

Kaip nurodė Anatolijos agentūra, po nepavykusio penktadienio perversmo orderis buvo išduotas suimti pulkininką Ali Yazici.

Kol kas neaišku, koks vaidmuo teko A. Yazici rengiant perversmą ir ar jis apskritai yra susijęs su bandymu užimti valdžią.

Atnaujinta 17.05 val. Po nesėkmingo perversmo žada išvalyti „virusą“ iš valstybės institucijų

R. T. Erdoganas sekmadienį sakydamas kalbą per nesėkmingo perversmo aukų laidotuves pažadėjo išvalyti „virusą“ valstybės institucijose.

Prezidentas, kuris dėl to nepavykusio sąmokslo apkaltino savo mirtiną priešą, JAV gyvenantį dvasininką Fethullah Guleną, sakė: „Mes toliau valysime šį virusą iš visų valstybės institucijų, nes šis virusas išplito“, – įspėjo jis tūkstančius gedėtojų Faticho (Užkariautojo) mečetėje Stambule.

„Deja, kaip vėžys šis virusas apėmė valstybę. Mes tai žinojome ir pasakėme visoms atitinkamoms įstaigoms“, - sakė jis.

Po nepavykusio perversmo Turkijoje vyksta masiniai suėmimai

Per savo liepsningą kalbą prezidentas pagerbė demokratijos „kankinius“ ir tvirtino, kad žmonės buvo stipresni.

„Jie gali turėti tankus, bet mes turime savo tikėjimą. Mes nepaliksime aikščių, ... mes nieko nepaisydami tęsime, – sakė jis. – Sakiau tai vakar, žmonių demokratijos reikalavimo negalima atmesti. Tai – jūsų teisė.“

Per bandymą įvykdyti perversmą Stambule ir Ankaroje žuvo 161 civilis žmogus ir karys, rodo vyriausybės duomenys.

Taip pat žuvo daugiau kaip 100 sąmokslininkų, nurodė kariškiai.

Nors Vakarai ir Jungtinės Valstijos baiminasi, kad R. T. Erdoganas dabar keršys, jis sakė: „Nepamirškite to: mes nesame kerštingi.“

Tie komentarai atrodė kaip atsakas JAV prezidento Baracko Obamos raginimui visoms šalims „veikti laikantis įstatymo valdžios“ ir raginimui lyderiams „vengti veiksmų, kurie nuvestų prie tolesnio smurto ar nestabilumo“.

Vienas turkų ministras sekmadienį sakė, kad jau areštuota daugiau kaip 6 tūkst. žmonių ir kad šis skaičius didės.

Neaišku, kiek jų jau sulaikyta, bet privati naujienų agentūra „Dogan“ pranešė, kad praėjusią naktį Konijos mieste centriniame šalies regione buvo sulaikyti 44 teisėjai ir prokurorai, o šalies pietryčiuose esančiame Gaziantepe – 92.

Visam tyrimui vadovauja Ankaros prokurorai, o areštuotieji yra įtariami tuo, kad priklauso JAV gyvenančio turkų dvasininko Fethullah Guleno, kurį Turkija kaltina surežisavus perversmą, grupei. F. Gulenas šiuos kaltinimus neigia.

Turkija kaltina F. Guleną vadovaujant grupei „Fethullahci teroro organizacija (FETO)“, kuri esą sukūrė paralelinę valstybę. F.Guleno šalininkai sako, kad jų grupė, kurią jie vadina „Hizmet“ („Tarnystė“), yra visiškai taiki.

JAV prezidentas Barackas Obama perspėjo Turkiją, kad po bandymo įvykdyti perversmą visoms šalims „gyvybiškai reikia veikti laikantis įstatymo valdžios“.

Atnaujinta 16:19. Turkija dėl perversmo sąmokslo sulaikė maždaug 6 tūkst. asmenų

Dėl nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą sulaikyta daugiau kaip 6 tūkst. žmonių ir šis skaičius didės, sekmadienį sakė teisingumo ministras Bekiras Bozdagas.

„Dabar valymo operacijos tęsiasi. Turime sulaikytus maždaug 6 tūkst. žmonių. Šis skaičius didės virš 6 tūkstančių“, – sakė ministras, kurį citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Pasak vyriausybės, 161 civilis žmogus ir karys neteko gyvybės, kai kariškių grupė vėlai penktadienį pabandė nuversti valdžią užimdama strateginius objektus Stambule ir Ankaroje.

Taip pat žuvo daugiau kaip 100 sąmokslininkų, nurodė armija.

Šis nesėkmingas bandymas įvykdyti perversmą buvo didžiausias iššūkis R.T.Erdogano valdymui per 13 jo darbo premjero ir, dabar, prezidento postuose. Tačiau jam pavyko mobilizuoti ir į gatves išvesti šalininkus, kurie davė atkirtį perversmininkams.

Šeštadienį vakare tūkstančiai žmonių atsiliepė į naują prezidento kvietimą išeiti į aikštes švęsti „demokratijos pergalės“. Apie masinius mitingus, per kuriuos žmonės mojavo Turkijos vėliavomis, buvo pranešta iš įvairių miestų, tarp jų – iš Ankaros, Stambulo ir Izmyro.

Europos ministras Omeras Celikas paragino žmones likti gatvėse, parašydamas „Twitter“, kad „budėjimas už demokratiją“ tęsiasi.

Turkų pareigūnai leido suprasti, kad po perversmo bandymo nedemonstruos pasigailėjimo, ir kaltino sąmokslininkus veikus R.T.Erdogano mirtino priešo, JAV gyvenančio turkų dvasininko Fethullah Guleno, vardu.

Turkijos televizijos reportaže buvo matyti sulaikyti įtariamieji, po arešto suguldyti žemyn veidu, o AFP fotografai matė įtariamuosius šiurkščiai išvedamus ir vejamus įpykusių minių.

Televizija NTV pranešė, kad kol kas sulaikyti 34 įvairių laipsnių generolai, tarp jų – tokios svarbios figūros kaip 3-iosios armijos vadas Erdalas Ozturkas ir Malatijoje įsikūrusios 2-osios armijos vadas Ademas Huduti.

Anksti sekmadienį per operaciją šalies vakaruose esančio Denizlio miesto įguloje buvo sulaikytas jos vadas Ozhanas Ozbakiras ir dar 51 kariškis, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.

Turkijos pareigūnai taip pat sulaikė oro pajėgų generolą ir kitus karininkus, kaltinamus rėmus nesėkmingą perversmą, svarbioje oro pajėgų bazėje, kuria reidams Sirijoje naudojasi ir JAV pajėgos.

Oro pajėgų brigados generolas Bekiras Ercanas Vanas buvo sulaikytas šeštadienį, drauge su daugiau kaip tuzinu žemesnio rango karininkų, Indžirliko oro pajėgų bazėje Turkijos pietinėje Adanos provincijoje.

Buvęs Generalinio štabo viršininkas Ilkeras Basbugas privačiai naujienų agentūrai „Dogan“ sakė, kad Turkija turėtų skirti perversmo planuotojus nuo jaunų „20-mečių“ karių, „kurie galėjo suklysti“.

Tačiau griežtos priemonės taikomos ne vien kariškiams: valstybinė Anatolijos naujienų agentūra taip pat pranešė, kad prokurorai išdavė arešto orderius iš viso 2 745 teisėjams ir prokurorams visoje Turkijoje.

Visam tyrimui vadovauja Ankaros prokurorai, o areštuotieji yra įtariami tuo, kad priklauso F. Guleno grupei, kurią Turkija vadina „Fethullahci teroro organizacija (FETO)“ ir kuri esą sukūrė paralelinę valstybę.

F. Guleno šalininkai sako, kad jų grupė, kurią jie vadina „Hizmet“ („Tarnystė“), yra visiškai taiki.