Socialinėje žiniasklaidoje išplatintose nuotraukose matyti, kaip žmonės deda gėles prie paminklų politinių represijų aukoms atminti, taip pagerbdami A. Navalną, kuris, kaip pranešė Rusijos valdžios institucijos, penktadienį mirė pataisos kolonijoje Arktyje, kur atliko 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

Rusijos sostinės prokuratūra pareiškė, kad jai žinoma apie raginimus internetinėje erdvėje „dalyvauti masiniame mitinge Maskvos centre“, ir teigė, kad „būtina įspėti apie įstatymų pažeidimus“.

Rusijoje protestai yra draudžiami pagal griežtus kovos su disidentais įstatymus, ir žinoma, kad valdžios institucijos ypač griežtai slopino mitingus, skirtus A. Navalnui paremti.

Maskvoje dešimtys žmonių padėjo raudonas ir baltas rožes prie Solovecko akmens, memorialo, skirto sovietmečio politinių represijų aukoms atminti, esančio priešais Rusijos saugumo tarnybos FSB būstinę – buvusią baimę keliančios sovietų slaptosios policijos būstinę.

Anot nepriklausomo „Sota Telegram“ kanalo paskelbto vaizdo įrašo, mažiausiai vienas asmuo buvo sulaikytas už tai, kad laikė plakatą su užrašu „žudikai“.

Keletas žmonių taip pat buvo nufotografuoti susirinkę padėti gėlių prie tilto šalia Kremliaus, kur 2015 metais buvo nužudytas V. Putino kritikas Borisas Nemcovas.

Policija buvo nufilmuota, kaip vaiko žmones, susirinkusius prie paminklo centriniame Kazanės mieste.

Kelios didesnės demonstracijos taip pat vyko Tbilisyje, Jerevane ir Belgrade, – kur gyvena daug rusų, pabėgusių iš šalies, Maskvai pradėjus karinį puolimą Ukrainoje.

Rita Vidugirienė (ELTA)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)