Atsisveikinti su vadario 16 d. mirusiu A. Navalnu atėję žmonės eilėje prie Borisovo kapinių skandavo „Ukrainiečiai – geri žmonės!“ ir „Karui – ne!“

Skambėjo ir šūkis „Sugrąžinkite karius namo“.

Skambėjo ir šūkiai prieš V. Putiną

Per kalėjime mirusio Kremliaus kritiko ir opozicijos lyderio A. Navalno laidotuves buvo girdėti ir protestų prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Rusija be Putino!“, „Putinas – žudikas!“, „Rusija bus laisva!“ ir „Karui – ne!“, penktadienį Maskvoje skandavo žmonės. Netoli susirinkusiųjų budėjo didelis uniformuotų Rusijos specialiosios policijos pareigūnų kontingentas, ore tvyrojo įtampa.

Tiesioginėje transliacijoje platformoje „YouTube“ A. Navalno komanda parodė tūkstančius už metalinių atitvarų stovinčių žmonių, skanduojančių „Navalnas, Navalnas, Navalnas“. „Mes nepamiršime. Mes neatleisime.“

Po laidojimo apeigų rudos spalvos karstas iš cerkvės buvo pervežtas į Maskvos Borisovo kapines palaidoti. Laidotuvės turėjo įvykti 16.00 val. (13.00 val. Grinvičo laiku), į jas tūkstančiai žmonių nuo bažnyčios ėjo pėsčiomis.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pirmiau yra perspėjęs dėl nesankcionuotų protestų.

A. Navalno šalininkai ir artimieji, taip pat žmogaus teisių aktyvistai kaltina V. Putiną kalėjime nužudžius didžiausią Rusijos opozicijos veikėją. Kremlius tai neigia.

NVO: policija visoje Rusijoje sulaikė dešimtis žmonių


Rusijos policija penktadienį visoje šalyje vietose, kuriose žmonės rinkosi paminėti A. Navalno laidotuves, sulaikė mažiausiai 45 asmenis, pranešė žmogaus teisių stebėsenos grupė „OVD-Info“.

„Organizacijai „OVD-Info“ yra žinoma apie daugiau nei 45 sulaikytus asmenis. Daugiausia – 18 asmenų buvo sulaikyta Novosibirske“, – pranešė organizacija, pridurdama, kad šeši asmenys buvo sulaikyti Maskvoje, kur pagarbą velioniui pareikšti į gatves išėjo didelės minios žmonių.

Tūkstančiai žmonių susirinko į A. Navalno laidotuves, Kremliui perspėjant nerengti protestų


Tūkstančiai gedėtojų pirmadienį Maskvoje susirinko į Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno laidotuves, praėjus dviem savaitėms po mirties Arkties kalėjime.

Daugelis nešė gėles ir šūksniais reiškė palaikymą 47 metų kovotojui su korupcija, paskatinusiam masinius protestus prieš prezidentą Vladimirą Putiną, tuo metu, kai karstas su jo palaikais buvo atgabentas į cerkvę, kurioje įvyko trumpos atsisveikinimo pamaldos.

Jo mirtį plačiai pasmerkė Vakarų šalių lyderiai, o A. Navalno šalininkai apkaltino V. Putiną žmogžudyste ir bandymu sutrukdyti jį viešai ir oriai palaidoti.

Kremlius, kuris neigė bet kokį savo vaidmenį ir atmetė kaltinimus kaip „isteriją“, perspėjo dėl „nesankcionuotų“ protestų per laidotuves.

A. Navalno kūnas iš pradžių buvo paguldytas atvirame karste perpildytoje Marjino Dievo Motinos ikonos „Numalšink mano liūdesį“ cerkvėje pietinėje Maskvoje, o ceremonijoje dalyvavo jo tėvai.

Sutelktos gausios pareigūnų pareigos


Iš karto po pamaldų karstas buvo uždarytas, todėl daugelis gedėtojų, norėjusių praeiti pro jį ir atiduoti paskutinę pagarbą, negalėjo to padaryti. Po to karstas buvo nuvežtas į Borisovo kapines, esančias netoli Maskvos upės pakrantės, kur aplink kapą buvo padėti keli dideli vainikai.

„Mes tavęs nepamiršime!“ ir „Atleisk mums!“ – šaukė kai kurie gedėtojai, kai karstas buvo atvežtas laidoti.

Maskvoje laidojamas Navalnas

„Ko jie bijo?“


Nuo A. Navalno mirties prie jam skirtų memorialų buvo sulaikyta apie 400 gedėtojų, pranešė žmogaus teisių organizacija „OVD-Info“, ir baimintasi, kad per laidotuves, kuriose buvo matyti gausios policijos pajėgos, bus dar daugiau sulaikymų.

„Bet kokie nesankcionuoti susibūrimai pažeidžia įstatymus, o juose dalyvaujantys asmenys bus patraukti atsakomybėn“, – pasak naujienų agentūros TASS, sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Ko jie bijo? Kodėl tiek daug automobilių?“ – AFP sakė viena gedėtoja Ana Stepanova, buvusi prie cerkvės.

„Jie patys labai bijo, – kalbėjo ji. – Žmonės, kurie čia atėjo, nebijo. Aleksejus taip pat nebijojo. Tokie žmonės kaip jis neturėtų mirti: sąžiningi ir principingi, pasirengę aukotis“.

Tarp gedinčiųjų prie cerkvės buvo matyti Prancūzijos, Vokietijos ir JAV ambasadoriai, taip pat kai kurie paskutiniai laisvi nepriklausomi Rusijos politikai.

„Neturi ką pasakyti“


Opozicionieriaus našlė Julija Navalnaja anksčiau sakė, kad baiminasi, jog laidotuves gali sutrikdyti tolesni suėmimai. „Dar nežinau, ar laidotuvės bus taikios, ar policija suims tuos, kurie atėjo atsisveikinti su mano vyru“, – šią savaitę Europos Parlamente sakė J. Navalnaja, dėl vyro mirties apkaltinusi V. Putiną.

V. Putino atstovas spaudai D. Peskovas jos ir kai kurių Vakarų lyderių kaltinimus pavadino „vulgariais“, o laidotuvių dieną pareiškė, kad „neturi ką pasakyti“ mirusiojo šeimai.

A. Navalnas išgarsėjo savo antikorupcine kampanija, atskleidęs, jo teigimu, besaikį papirkinėjimą V. Putino administracijos viršūnėse.

Kai kurie gedėtojai teigė, kad A. Navalnas padarė didžiulę įtaką jų pačių politiniam aktyvumui.

Jo dėka aš pradėjau dalyvauti politikoje... Jis buvo pirmasis viešas asmuo, kurio klausiausi“, – sakė 26 metų Denisas, labdaros organizacijos savanoris.

„Žmogus mirė, bet jo idėjos gyvuos toliau dėka tų, kurie čia susirinko“, – sakė 22 metų archeologė Aliona, atėjusi atiduoti pagarbos mirusiam politikui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)