„Dėl Rusijos vykdomo Ukrainos energetikos sistemos bombardavimo per pastarąją valandą visoje šalyje užfiksavome didžiulius elektros tiekimo sutrikimus“, – feisbuke parašė Moldovos vicepremjeras Andrejus Spinu. Pasak jo, tinklų operatorė „Moldelectrica“ šiuo metu bando atkurti tiekimą.

Trečiadienio popietę Rusijos kariuomenė prieš Ukrainą pradėjo dar vieną didžiulę raketų ataką. Apie smūgius jau pranešta, be kita ko, sostinėje Kyjive ir vakariniame Lvivo mieste.

Moldovos užsienio reikalų ministras Nicu Popescu tviteryje anglų kalba pranešė, kad elektros tiekimas sutriko sostinėje ir net užsienio reikalų ministerijos pastate.

„Nurodžiau iškviesti Rusijos ambasadorių pasiaiškinti“, – pridūrė jis.

Tarp Ukrainos ir Rumunijos įsispraudusi Moldova didelių elektros tiekimo sutrikimų buvo patyrusi ir anksčiau šį mėnesį ir juos taip pat lėmė Rusijos raketų smūgiai Ukrainos energetikos infrastruktūrai.

Ukraina anksčiau tiekė 30 proc. Moldovai reikalingos elektros, o likusius 70 proc. tiekė šiluminė elektrinė Padniestrėje – su Ukraina besiribojančiame separatistiniame Moldovos regione.

Rusijos remiami separatistai šiame regione yra apriboję elektros tiekimą likusiai šalies teritorijai, tačiau įsikišo Rumunija, sutikusi pigiau parduoti elektrą Moldovai.

„Rusija paliko Moldovą tamsoje“, – po naujausių Rusijos smūgių Ukrainai trečiadienį pareiškė Moldovos proeuropietiška prezidentė Maia Sandu.

„Negalime tikėti režimu, kuris mus palieka tamsoje ir šaltyje, kuris sąmoningai žudo žmones“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“ ir pažadėjo atkurti energijos tiekimą.

M. Sandu yra įspėjusi, kad jos 2,6 mln. gyventojų turinčiai šaliai šią žiemą gali pritrūkti gamtinių dujų ir elektros energijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)