Vakarai esą mėgina apsaugoti savo pasaulinę hegemoniją ir pagrindiniu savo agresyvios politikos taikiniu pasirinko Rusiją.

„Viską iškraipant, Maskva kaltinama kenkimu pasaulio energetiniam ir aprūpinimo maistu saugumui“, – teigiama toliau. Svajodamas apie strateginį Rusijos pralaimėjimą, Aljansas esą prie Rusijos sienų įkurdina puolamųjų ginklų sistemas ir vykdo pratybas, repetuodamas atakas. Ukraina neva tik naudojamasi, ji maitinama tuščiais pažadais ir ginklais.

Rusija atidžiai išstudijuos NATO viršūnių susitikimo rezultatus ir reaguos į atsiradusias grėsmes šalies saugumui ir interesams, pažymima pranešime. Rusija esą toliau stiprins šalies gynybą.

Maskva karą Ukrainoje pradėjo, be kita ko, teigdama, kad Ukrainos siekis prisijungti prie NATO kelia grėsmę Rusijos saugumui. Rusija yra užėmusi apie penktadalį Ukrainos ir kasdien apšaudo šalies miestus ir kaimus. Žuvo tūkstančiai civilių, milijonai tapo pabėgėliais.

NATO ginklais ir įranga remia Ukrainos kovą prieš Rusijos agresiją.

Lavrovas grasina „katastrofiškais padariniais“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Vakarų planai perduoti Ukrainai modernių naikintuvų kelia branduolinę grėsmę Rusijai.

„JAV ir jų NATO satelitai sukuria tiesioginės karinės konfrontacijos su Rusija riziką, ir tai gali turėti katastrofiškų padarinių“, – sakė S. Lavrovas interviu rusų portalui „lenta.ru“. Rusija esą negali ignoruoti to, kad F-16 naikintuvai, kuriuos Vakarai ketina perduoti Ukrainai, potencialiai gali nešti branduolinį ginklą.

„Vien tai, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos turės tokių sistemų, mes vertinsime kaip branduolinę grėsmę iš Vakarų pusės“, – pažymėjo S. Lavrovas. Kartu jis paneigė, kad Rusija planuoja branduolinį smūgį Ukrainoje. Tokių ginklų panaudojimo sąlygos esą gerai žinomos.

Rusijos branduolinė doktrina teigia, kad Maskva gali naudoti atominius ginklus tik kaip atsaką dviem atvejais: arba jei bus užpulta branduoliniais ginklais, arba jei bus užpulta įprastine ginkluote, tačiau tai kels grėsmę šalies egzistencijai.

Bidenas: Ukrainai pirmiausia reikia artilerijos sviedinių

Ukrainai ginantis nuo Rusijos agresijos, prioritetas, pasak JAV prezidento Joe Bideno, šiuo metu nėra didelio nuotolio raketos iš JAV. Paklaustas, ar svarsto skirti Ukrainai ATACMS tipo raketų, J. Bidenas trečiadienį sakė: „Taip, bet jie dabar turi ATACMS ekvivalentą. Mums visų pirma reikia artilerijos sviedinių, o jų trūksta. Mes dirbame šiuo klausimu.“

Tai prezidentas pareiškė Lietuvos sostinės Vilniaus oro uoste prieš išskrisdamas toliau į Suomiją.

Ukraina jau kurį laiką prašo Vakarų sąjungininkių ilgesnio nuotolio raketų. Rusijos užpulta šalis iš Didžiosios Britanijos yra gavusi sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“, galinčių skrieti 550 km. Ukraina NATO viršūnių susitikime Lietuvoje pažadų dėl sparnuotųjų raketų sulaukė ir iš Prancūzijos.

ATACMS yra raketos „žemė-žemė“. Jų veikimo nuotolis, ginkluotės koncerno „Lockheed Martin“ duomenimis, siekia iki 300 km. Šiomis raketomis Ukraina galėtų atakuoti taikinius už fronto linijos. Prezidentas Volodymyras Zelenskis prieš kelias dienas interviu CNN sakė, kad raketos padėtų Ukrainai greičiau žengti į priekį vykdant kontrpuolimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)