Patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pasitraukimą vokiečių žurnalistas vadina demonstratyvia nesėkmių, klaidų ir akivaizdžių žlugimų, susijusių su prieš apytikriai keturias savaites prezidento pareigas pradėjusio eiti D. Trumpo veiksmais, laikotarpio pabaiga.

„Amerikos istorijoje nieko panašaus nėra buvę: dėl kontaktų su Rusija privalėjo atsistatydinti vienas iš svarbiausių Baltųjų Rūmų strategų, turintis spręsti užsienio politikos ir saugumo klausimus“, – pabrėžia autorius.

M. Flynnas iš pat pradžių buvo abejotina figūra. Kaip ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų besilaikantis Steve‘as Bannonas, „buvęs generolas laikėsi griežtos linijos su antiislamiška pakraipa ir dar labiau kurstė, o ne švelnino D. Trumpo polinkį visur matyti sąmokslo teorijas.“

M. Flynno atsistatydinimas – gera žinia, įsitikinęs straipsnio autorius, ir reikia tikėtis, kad dabar prezidentas į šias pareigas išrinks tokį pretendentą, kuris pajėgs su jomis susidoroti, pavyzdžiui, buvusį generolą Davidą Petraeusą, kuris yra autoritetas abiejų partijų atstovams.

Po nesėkmingo įsakymo dėl draudimo į JAV atvykti musulmonams, D. Trumpas yra priverstas susitaikyti su dar vienu pralaimėjimu. M. Flynas, be kita ko, yra naujojo prezidento bendražygis su panašia kaip jo pasaulėžiūra, pažymi C. Werginas.

Donaldas Trumpas

„Tačiau specialiųjų tarnybų abejonės ir visuomenės spaudimas privertė D. Trumpą rinktis tarp naudos ir žalos. Tam, kad galėtų išlaikyti M. Flynną patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigose, D. Trumpui būtų tekę sumokėti per didelę politinę kainą, o JAV prezidentas ir taip jau užspeitė save į kampą daugelyje frontų“, – rašoma straipsnyje.

„D. Trumpas nebėra „tefloninis kandidatas“, nuo kurio atšoka visi skandalai ir kaltinimai. Palaipsnis D. Trumpo grįžimas į normalią vagą yra gerai ir Amerikai, ir likusiam pasauliui, sukrėstiems naujojo prezidento atėjimo į Baltuosius Rūmus“, – reziumuoja žurnalistas.

DELFI primena, kad tikėtina, kad M. Flynnas pažeidė JAV įstatymus dėl derybų su užsienio valstybėmis. Toks žingsnis mažų mažiausiai pažeidžia valdžios perdavimo laikotarpio principą, kad Jungtinės Valstijos „vienu metu turi tik vieną vyriausybę“.

Pirmadienį M. Flynno buvo paprašyta atsistatydinti, kai Baltieji rūmai pareiškė atlikę savaites trukusį vidinį tyrimą, parodžiusį, kad jokių pažeidimų nebuvo, bet buvo „susilpnintas“ pasitikėjimas. Baltieji rūmai stengėsi pabrėžti, kad D.Trumpo galutinis sprendimas yra pagrįstas išvada, jog M. Flynnas suklaidino viceprezidentą Mike'ą Pence'ą.

Vis dėlto antradienį paaiškėjo, kad pats D.Trumpas dvi savaites laikė nežinioje savo pavaduotoją M. Pence'ą, viešai gynusį M. Flynną ir kartojusį jo pareiškimus.

„Kad jis gavo neišsamios informacijos, viceprezidentui tapo žinoma vasario 9-ąją, praeito ketvirtadienio vakarą – iš žiniasklaidos pranešimų“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Marcas Lotteris

M. Flynnas – jau trečias D.Trumpo padėjėjas, atsistatydinęs iškilus klausimų dėl jų ryšių su Rusija nuo nekilnojamojo turto magnato kampanijos užimti Baltuosius rūmus pradžios.