Rusija neturi nieko bendra su šiuo incidentu“, – pirmadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Kartu jis pareiškė nepasitenkinimą Latvijos prezidento Edgaro Rinkevičiaus reikalavimais uždaryti Baltijos jūrą rusų laivams, jei bus įrodyta, kad Maskva susijusi su dujotiekio pažeidimu. Tokie grasinimai, nesvarbu, kas juos išsako, Rusijai yra nepriimtini“, – Maskvoje kalbėjo D. Peskovas.

Kaip penktadienį pranešė Latvijos visuomeninis transliuotojas LSM, paklaustas, koks turėtų būti NATO atsakas dėl „Balticconnector“ dujotiekio apgadinimo, E. Rinkevičius sakė, kad pirmiausia reikėtų palaukti tyrimo rezultatų.

Tačiau su Suomijos ir Estijos prezidentais kalbėjęs Latvijos vadovas teigė, esą „maždaug aišku, kokia kryptimi viskas rutuliojasi“.

E. Rinkevičius taip pat pažymėjo, kad NATO sąjungininkai nusprendė sustiprinti patruliavimą Baltijos jūroje.

„Jei matysime tokio pobūdžio incidentus, NATO, mano supratimu, turėtų tiesiog uždrausti laivybą Baltijos jūroje“, – sakė jis. „Galima tai padaryti“, – teigė Latvijos prezidentas.

Suomijos vyriausybė spalio 10 d. pranešė, kad dujotiekis dvi dienos prieš tai buvo apgadintas spėjamai dėl išorinių priežasčių. Toje pat vietoje buvo pažeistas ir povandeninis duomenų perdavimo kabelis tarp Švedijos ir Estijos.

Suomija ir Estija kartu vykdo tyrimą, tačiau susilaiko nuo spėlionių. Incidentas ir įtarimas dėl galimo Maskvos dalyvavimo sukėlė NATO susirūpinimą. Suomių tyrėjai penktadienį pranešė, kad vamzdyno pažeidimo momentu regione plaukiojo Kinijos konteinerinis laivas „Newnew Polar Bear“ su Honkongo vėliava.

„Su Honkongo vėliava plaukiojančio laivo „Newnew Polar Bear“ judėjimas sutampa su dujotiekio pažeidimo laiku ir vieta“, – sakoma Suomijos nacionalinio tyrimų biuro pranešime. „Bendradarbiausime su Kinijos valdžios institucijomis, kad nustatytume minėto laivo vaidmenį“, – sakė vyresnysis detektyvas Risto Lohi.

Policija taip pat patvirtino, kad žalą padarė „išorinė mechaninė jėga“ ir kad netoli pažeisto dujotiekio aptiko „sunkų daiktą“. „Jūros dugne buvo rastas neseniai susiformavęs didžiulis grunto gumulas, kuriame tikriausiai yra itin sunkus daiktas“, – sakė R. Lohi. Policija mėgins iškelti objektą iš jūros dugno ir išsiaiškinti, ar jis susijęs su vamzdyno pažeidimu.

Dujotiekio remontas užtruks mažiausiai penkis mėnesius, sakė jo operatorė, todėl žiemą Suomija bus visiškai priklausoma nuo suskystintų gamtinių dujų importo. Gamtinės dujos sudaro maždaug 5 proc. Suomijos suvartojamos energijos, daugiausia naudojamos pramonėje, tiekiant šilumą ir elektros gamyboje.

Pernai dėl povandeninių sprogimų Baltijos jūroje buvo sugadinti trys vamzdynai, kuriais gamtinės dujos tekėjo iš Rusijos į Vakarų Europą.

Prieš metus, 2022 m. rugsėjį, sprogimai apgadino tris iš keturių Baltijos jūros dujotiekių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ gijų. Ir dėl šių incidentų tyrimas dar tęsiasi.