Vaizdo įrašas internete pasirodė sekmadienį, sausio 11 dieną, skelbia „The Telegraph“.

A.Coulibaly kartu su bendrininke buvo paėmęs įkaitų vienoje Paryžiaus parduotuvių.

Vaizdo įraše, kuris buvo darytas dar prieš tragiškus įvykius Prancūzijos sostinėje, Senegale gimęs prancūzas teisina savo veiksmus.

Policijos pareigūnai prekybos centre įkaitų paėmusį teroristą nušovė.

Skelbiama, kad įkaitų dramos metu žuvo keturi nekalti žmonės, kuriuos Prancūzijos žydų bendruomenė įvardija kaip Yoavą Hattabą, Philippe Brahamą, Yoahaną Coheną ir Francois Michelį Saadą.

Šiuo metu Prancūzijos policijos pareigūnai intensyviai ieško nukautojo teroristo žmonos Hayat Boumeddiene, ją apibūdina kaip „ginkluotą ir labai pavojingą“.

Vaizdo įrašas, kuris buvo paskelbtas sekmadienio rytą, pavadintas „Kalifato karys“.

Jame A.Coulibaly atskleidžia savo veiksmų motyvus. Sakomi net keli monologai, teroristo balsas ramus ir užtikrintas.

7,5 minučių trukmės filmuke, kuris greičiausia buvo nufilmuotas kažkokiame name ar bute, teroristas pozuoja su įvairiais automatiniais ginklais ir pistoletais.

Vieną akimirką jis pasirodo vilkįs karinio stiliaus kamufliažinę neperšaunamą aprangą, o kitą – nuo galvos iki kojų vilki juodai, užsimetęs juodą odinį švarką.

Vieną monologą jis sako apsivilkęs baltą plazdantį rūbą.

Akivaizdu, kad prie vaizdo įrašo buvo padirbėta – jis pradedamas vaizdais, kaip teroristas daro atsispausdinimus ir kitaip treniruoja kūną.

Panašu, kad vaizdo įrašas nufilmuotas ne per vieną dieną, be to, jis suskirstytas į keturias dalis, skelbia i24news.tv.

Pirmoje dalyje teroristas vilki musulmonišką drabužį, sėdi prie stalo, o rankose turi popieriaus lapą, ant kurio pavaizduota „Islamo valstybės“ vėliava.

Šioje įrašo dalyje jis kalba apie ištikimybę „Islamo valstybės“ vadovui Bahdadi. Žiūrėdamas tiesiai į kamerą, teroristas aiškina, kokios priežastys jį ir Kouachi brolius paskatino surengti išpuolį prie satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakciją.

Vilkėdamas tais pačiais drabužiais, su kuriais įvykdė išpuolį, ir neperšaunamą liemenę, Senegale gimęs prancūzas teigia: „Štai jums. Kai ką atlikome kartu, kai ką atskirai – kad būtų veiksmingiau“.

Antroje vaizdo įrašo dalyje teroristas aiškina, kodėl taikiniu pasirinko žydus. Jis vilki juodą odinį švarką, ant galvos turi kepurę. Greta teroristo – Kalašnikovo automatinis šautuvas.

A. Coulabily teigia: „Viskas, ką mes darome, yra teisėta. Negalite pulti ir nieko nesulaukti mainais“.

„Jūs ir jūsų koalicija kiekvieną mielą dieną bombarduoja civilius ir kovotojus. Tai jūs sprendžiate, kas vyksta šioje žemėje? Ne. Mes jums to negalime leisti. Priešinsimės“, – ramiu tonu dėsto teroristas.

Paskutinėje įrašo dalyje teroristas nusifilmavo vilkėdamas baltą musulmonišką rūbą. Matoma ir „Islamo valstybės“ vėliava bei Kalašnikovo automatinis šautuvas.

„Ką jūs darytumėte, jeigu taip smarkiai įžeistų jūsų Pranašą?“, – klausia teroristas, turėdamas omenyje „Charlie Hedbo“ skelbiamas karikatūras, kurių pagrindinis personažas pranašas Mahometas.

„Ką jūs darytumėte, jeigu žagintų jūsų seseris, jeigu žudytų ištisas bendruomenes?“ – prancūziškai į kamerą samprotauja teroristas.

„Paryžiuje lankiausi ne vienoje mečetėje, kur pilna ryžtingų vyrų, galinčių ginti islamą. Kodėl, turėdami milijonus jaunų stiprių vyrų, negalime apginti savo Pranašo?“ – klausia teroristas.

Kartais teroristas kalba būtuoju laiku, todėl neaišku, ar praeitą ketvirtadienį, sausio 8 dieną, būtent jis ir nužudė policijos pareigūnę, o penktadienį ėmėsi tolimesnių veiksmų, ar tiesiog nuspręsta taip kalbėti, siekiant palikti kuo įmanoma didesnį įspūdį.

Į klausimą, ar jis susijęs su „Charlie Hebdo“ redakcijos žudynių organizatoriais Cherifu ir Saidu Kouachi, jis atsako: „Mūsų komandos broliai buvo padalinti į dvi dalis... Man teko imtis veiksmų prieš policiją“.

„Tai, kad dalį veiksmų atlikome kartu, o dalį – atskirai, leido pasiekti geresnių rezultatų“, – sako teroristas.

Akivaizdžiai kalbėdamas apie vieną iš brolių teroristų, iš Senegalo kilęs prancūzas dėsto: „Padėjau jam šiame projekte, daviau kelis tūkstančius eurų, kad galėtų įsigyti visko, ko prireiks. Sugebėjome sėkmingai sinchronizuoti savo veiksmus, išeiname tuo pačiu metu, todėl nekyla papildomų problemų, juk mus vienija bendras reikalas“.

Paklaustas, kodėl surengė išpuolį „Charlie Hedbo“ redakcijoje ir žydų parduotuvėje, A. Coulibaly, pozuodamas su Kalašnikovo automatiniu šautuvu, atsakė, kad jo veiksmai teisėti: „Jeigu pulsite Kalifatą ir „Islamo valstybę“, būsite puolami ir patys“.

Vokietijos leidinys „Bild“ sekmadienį skelbia, kad kraujo praliejimas Paryžiuje gali būti vertinamas kaip perspėjimo signalas, kad išpuolių banga gali nuvilnyti per visą Europą, bent jau tokią informaciją tvirtina gavusios JAV slaptosios tarnybos.

Iš karto po išpuolių Prancūzijoje Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo agentūra gavo informacijos, kad džihadistų grupės lyderiai skelbia apie naują išpuolių seriją, skelbia „Bild“, remdamasis neįvardytais šaltiniais JAV žvalgyboje.

Esą išpuolių gali sulaukti kiti didieji Europos miestai, tarp kurių ir Roma, nors konkrečios informacijos apie tokius planus negauta.

JAV slaptosios tarnybos taip pat patvirtino informaciją, kad nukauti teroristai broliai Kouachi turėjo ryšių Nyderlanduose, skelbia „Bild“.

Įtariamo teroristo motina išplatino laišką

Penktadienį nukauto įtariamo teroristo Amedy Coulibaly mama ir devynios jo seserys išplatintame viešame laiške smerkia išpuolį ir reiškia užuojautą žuvusiųjų šeimoms, skelbiama portale france24.com.

„Aš, A. Coulibaly motina, ir visos mano dukros, nuoširdžiai užjaučiame aukų šeimas. Mes smerkiame šiuos aktus ir visiškai nepritariame ekstremistinėms idėjoms. Mes viliamės, kad nebus jokio painiojimo tarp šių žiaurių aktų ir musulmonų religijos“, - rašoma laiške.