68 metų Polocko gyventoja Lidija Matvejeva kelias savaites buvo gydoma Vitebsko srities klinikinės ligoninės neurologijos skyriuje. „Mamai ilgą laiką skaudėjo nugarą, pradėjo vaikščioti pas gydytojus. Ją paguldė į Vitebsko ligoninę. Atlikę magnetinio rezonanso tyrimą, specialistai ant stuburo rado gerybinį auglį. Atliko operaciją, ji pavyko. Ir maždaug po dviejų dienų mama pradėjo kosėti, pakilo aukšta temperatūra. Diagnozę keitė tris kartus“, – žurnalistams sako velionės sūnus Aleksandras Matvejevas.

Aleksandras gyvena Prancūzijoje ir, kol uždarytos sienos, negali sugrįžti į tėvynę. Jis reguliariai ryšį su mama palaikė telefonu, jis nutrūko tik moterį perkėlus į reanimaciją. Tada apie jos būklę jam pranešdavo Baltarusijoje gyvenantys giminaičiai.

„Jai skyrė antibiotikų, o po kelių dienų reanimacijoje nuo sunkaus plaučių uždegimo ji mirė. Jokių oficialių komentarų iš ligoninės atstovų gauti nepavyko, nepavyko net prisiskambinti. Apie jos būklę ir mirtį sužinojome tik per pažįstamus daktarus. Koronaviruso diagnozę nustatė tik morge“, – teigia velionės giminaitė.

Kaip teigia mirusios moters artimieji, iki to momento, kai L. Matvejeva buvo perkelta į reanimaciją, ji buvo gydoma vienoje ir toje pačioje palatoje: „Vitebsko srities klinikinės ligoninės neurologijos skyrius, ten ji buvo gydoma, niekur jos nekilnojo. Gulėjo paprastoje palatoje, kartu su dar keliais ligoniais. Kas nutiko tiems žmonėms, mes nežinome“.

Norėdami patikrinti šią informaciją, žurnalistai paskambino į Vitebsko srities klinikinės ligoninės neurologijos skyrių, bet ten patarė kreiptis dar aukščiau: „Paskambinkite į administraciją, mes tokios informacijos neturime“. Tik ligoninės administracijoje niekas taip ir neatsiliepė.

A. Matvejevas šokiruotas to, kas nutiko, ir skubiai kreipėsi į Polocko vidaus reikalų departamento skyrių, kur pateikė pareiškimą.

Pareiškimą pareigūnai priėmė ir užregistravo nr. 547 039. Pareiškime teigiama: „Reikalauju iškelti baudžiamąją bylą Aleksandrui Grigorjevičiui Lukašenkai, gimusiam 1954 metų rugpjūčio 3 dieną Baltarusijos Respublikoje, Kopysėje. Jis, eidamas Baltarusijos Respublikos prezidento pareigas, nesiėmė reikiamų šalies piliečių apsaugos nuo itin pavojingo viruso priemonių, dėl ko 2020 metų balandžio 4 dieną Vitebsko miesto srities klinikinėje mirė Lidija Dmitrijevna Matvejeva“.

Savo pareiškimą A. Matvejevas komentuoja taip: „Baisiausia tai, kad žmonių nepasiekia jokia informacija, oficialiai neskelbiamos aukų pavardės, viskas slepiama. O juk žmonės turi žinoti, kas dedasi jų šalyje. Karantinas būtinas, būtina apsaugoti medikus“. Balandžio 4 dieną Lidija Matvejeva buvo palaidota uždarame karste Polocko kariuomenės kapinėse. Tą pačią dieną pas velionės giminaičius atvyko milicijos pareigūnai aiškintis dėl pareiškimo.

Balandžio 5 dieną Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė apie aštuonių žmonių mirtis nuo koronaviruso. Remiantis žiniasklaidos turimais duomenimis, tarp jų Lidijos Matvejevos nėra. Balandžio 6-osios rytą oficiali statistika jau siekė 13 aukų. Pavardžių ministerija neskelbia.