„Man tai buvo didžiausia gyvenime garbė ir esu dėkingas prezidentui ir valstybės sekretoriui už šią galimybę. Laukiu, kada galėsiu pailsėti“, - naujienų agentūrai AFP sakė Valstybės sekretoriaus pavaduotojas Steve'as Goldsteinas.

Baltieji rūmai ir Valstybės departamento pareigūnai patvirtino, kad prezidentas Donaldas Trumpas nusprendė, jog S. Goldsteinas turi pasitraukti iš pareigų. Apie tai paskelbta netrukus po netikėto jo sprendimo atleisti R. Tillersoną.

Oficialus tokio sprendimo motyvas nepateikiamas, bet anksčiau S. Goldsteinas, ėjęs pavaduotojo viešiesiems ryšiams ir viešajai diplomatijai pareigas, žurnalistams teigė, kad R. Tillersonas nesitikėjo būti atleistas.

Prezidentas apie R. Tillersono atleidimą kiek anksčiau antradienį paskelbė tviterio žinute, vos šiam sugrįžus po vizito Afrikoje ir pradėjus rengtis šią savaitę numatytiems susitikimams.

Netrukus po to S. Goldsteinas pirmiausia tviteryje, o vėliau ir išplatintame pareiškime teigė, kad prieš paskelbdamas šią žinią D. Trumpas nepaskambino R. Tillersonui ir kad sekretorius esą nežino, kodėl yra atleidžiamas.

„Sekretorius tikrai būtų linkęs pasilikti, nes pavyko pasiekti realios pažangos itin svarbiais nacionalinio saugumo klausimais. Jam pavyko užmegzti santykius su užsienio kolegomis ir tai jam teikė džiaugsmą“, - teigė S. Goldsteinas.

Tačiau D. Trumpas, priešingai, sprendimą atleisti R. Tillersoną pateikė kaip abipusį ir brendusį jau ilgą laiką. Jis teigė: „Su Reksu apie tai kalbėjome jau ilgą laiką.„