Vatikano atstovas Matteo Bruni sakė, kad Pranciškus, palankiai atsiliepdamas apie Rusijos imperijos vadovus Petrą I ir Jekateriną Didžiąją, tiesiog norėjo akcentuoti teigiamus Rusijos dvasinės ir kultūros istorijos aspektus, padrąsinti jaunus žmones prisiminti praeitį ir didžiuotis „buvimu rusais“.

Popiežius Pranciškus „tikrai nenorėjo išaukštinti imperialistinės logikos ar valdovų, jie buvo paminėti įvardijant konkrečius istorinius laikotarpius“, pareiškime teigia M. Bruni.

Po kilusio skandalo ir didžiulio ukrainiečių nepatenkinimo popiežiaus Pranciškaus žodžiais diplomatinė Vatikano misija Ukrainoje pirmadienį taip pat sureagavo pateikdama atsaką, kuriame „aptariami konkretūs Romos popiežiaus pasakyti žodžiai“.

„Remiantis kai kuriomis interpretacijomis, popiežius Pranciškus paskatino jaunuosius Rusijos katalikus imti pavyzdį iš konkrečių Rusijos istorijos veikėjų, žinomų dėl savo imperialistinių ir ekspansinių idėjų, nešusių skriaudas kaimyninėms tautoms, taip pat ir ukrainiečių“, – teigiama pareiškime. Jame pabrėžiama, kad popiežiaus atstovai „ryžtingai neigia minimas interpretacijas, nes pontifikas imperialistinių idėjų nepropagavo“.

„Priešingai: popiežius yra atkaklus bet kokios formos imperializmo ar kolonializmo šalininkas ir kritikas, visų tautų ir visų situacijų. Rugpjūčio 25 dieną išsakytus pontifiko žodžius vertėtų interpretuoti būtent tokioje šviesoje“, – teigia apaštališkoji nunciatūra, nepatikslindama, kaip konkrečiai reikėtų suprasti popiežiaus žodžius apie „didingą Petro I ir Jekaterinos II Rusiją“.


Ukrainos užsienio reikalų ministerija pirmadienį aštriai sukritikavo popiežiaus Pranciškaus kreipimąsi į Rusijos jaunimą.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka įvertino, kad po tokiais žodžiais, kurie sklinda iš popiežiaus lūpų, sąmoningai ar nesąmoningai skamba imperialistinės propagandos tezės.

Jis priminė, kad rusai mėgsta frazes apie „dvasinius ryšius“,„Motinos Rusijos“ išgelbėjimą ir kitus pareiškimus, kuriais agresorius pateisina save dėl pralieto ukrainiečių kraujo.

„Labai apmaudu, kad Rusijos didžiųjų galių idėjos, kurios iš tikrųjų yra Rusijos chroniško agresyvumo priežastis, sąmoningai ar nesąmoningai skamba iš popiežiaus lūpų, kurio misija, mūsų supratimu, yra būtent atverti Rusijos jaunimo akis į destruktyvų dabartinės Rusijos vadovybės kursą“, – sakė O. Nikolenko.

Popiežius rusams apie jų imperinę praeitį kalbėjo per Rusijos katalikų jaunimo susitikimą Sankt Peterburge. Renginys vyko rugpjūčio 25 d. Popiežiaus pagrindinės citatos iš karto išplito per Rusijos žiniasklaidą ir buvo paskelbtos Dievo Motinos arkivyskupijoje Maskvoje. Tai jau ne pirmas skandalu tapęs popiežiaus pareiškimas, kai vyksta Rusijos ir Ukrainos karas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)