Kaip D. Peskovas teigė kalbėdamasis su žurnalistais, Rusijos vykdomo naujų ginklų rūšių projekto vystymo nederėtų vertinti kaip pasaulyje nusistovėjusio branduolinio pariteto pažeidimo, nes „kita pusė“ taip pat turi ginklų, nuo kurių nepavyktų apsiginti, rašo rbc.ru.

„Kita pusė taip pat turi ginklų, nuo kurių Rusija nepajėgi apsiginti, toks tas paritetas. Tokia ir yra garantija, kad ginklai nebus naudojami“, – pareiškė jis.

DELFI primena, kad Rusijos prezidentas V. Putinas ketvirtadienį savo metinėje kalboje pristatė savo šalies sukurtus „neįveikiamus“ hipergarsinius ginklus ir bepiločius povandeninius laivus.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį apkaltino Maskvą atvirai pažeidžiant Šaltojo karo laikų sutartis ginkluote, kurią Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino naujos kartos „nepažeidžiamais“ hipergarsiniais ginklais ir povandeniniais aparatais.

Apie naująjį arsenalą V. Putinas paskelbė anksčiau ketvirtadienį, sakydamas metinę kalbą parlamento aukštiesiems rūmams ir mesdamas iššūkį Vašingtonui dėl naujų ginklavimosi varžybų prieš prezidento rinkimus, beveik neabejotinai pratęsiančius jo valdymą.

V. Putinas šiemet kalbą pasakė ne Kremliuje, kaip įprasta, o šalimais esančiame parodų centre, kur galėjo pademonstruoti virtinę vaizdo montažų, kaip raketos perskrenda kalnus ir vandenynus, lekia virš Atlanto ir smogia JAV Rytų pakrantei.

Prezidentas pacitavo savo 2004 metų kalbą, kurioje žadėjo, kad Rusija sukurs naujos kartos ginkluotės, ir sakė, kad tas pažadas dabar ištesėtas.

„Iš esmės niekas iš tikrųjų nenorėjo su mumis kalbėtis. Niekas mūsų tada nesiklausė. Paklausykit mūsų dabar“, – pareiškė V. Putinas. Po šių jo žodžių susirinkę aukščiausio rango pareigūnai, įstatymų leidėjai ir garsenybės plojo atsistoję.

V. Putinas Rusijos kariškių pastangas pavaizdavo kaip atsaką į Jungtinių Valstijų pastarojo meto veiksmus. Praėjusį mėnesį JAV paskelbė planus iš naujo apsvarstyti savo branduolinį arsenalą ir sukurti naujų mažesnio galingumo branduolinių ginklų.