Japonijos meteorologijos agentūra pranešė, kad maždaug 1,2 m aukščio bangos pasiekė Vadžimos uostą Išikavos prefektūroje pirmadienį 9.21 val. (Lietuvos laiku), praėjus kiek daugiau nei 10-čiai minučių po to, kai JAV geologijos tarnyba ir kitos agentūros užfiksavo stiprų 7,5 balo žemės drebėjimą.

Japonijos meteorologijos agentūra patikslino, kad per kiek daugiau nei 90 minučių centrinę Japoniją supurtė 21 požeminis smūgis, viršijęs 4 balus pagal Richterio skalę. Stipriausias smūgis siekė 7,6 balo.

Šalies vyriausybė pranešė, kad žemės drebėjimas nesutrikdė regione esančios atominės elektrinės veiklos.

„Patvirtinta, kad kol kas nėra jokių nukrypimų Šikos atominėje elektrinėje (Išikavos regione) ir kitose elektrinėse“, – informavo vyriausybės atstovas spaudai Yoshimasa Hayashis.

Japonijos kelių tarnyba pranešė, kad pirmadienį buvo uždaryti keli pagrindiniai greitkeliai, besidriekiantys aplink stipraus žemės drebėjimo epicentrą centrinėje šalies dalyje.

Žemės drebėjimas Japonijoje

„Japan Railways“ informavo, kad buvo sustabdytas traukinio „Shinkansen“ susisiekimas tarp Tokijo ir žemės drebėjimo epicentro Noto regione Išikavos prefektūroje.

Pasak vietos komunalinių paslaugų įmonės, maždaug 33 500 namų ūkių liko be elektros. Nukentėjo Tojamos, Išikavos ir Niigatos prefektūros, esančios Japonijos jūros pusėje nuo pagrindinės Japonijos salos Honšiū.


Per pastarąsias valandas Japonijos centrinėje dalyje tęsėsi žemės drebėjimai.

Atnaujintais duomenimis, jų šiandien apie 60 ir jų stiprumas svyravo nuo 3 iki 6,1 balo, skelbia BBC.

Japonijos meteorologijos agentūra perspėja apie galimus žemės drebėjimus, ypač per artimiausias dvi tris dienas.

Nors „įspėjimas apie didelį cunamį“ dabar sumažintas iki „perspėjimo apie cunamį“, gyventojams vis dar patariama likti vietose, į kurias jie buvo evakuoti.

Žemės drebėjimas šįryt Japonijoje buvo labai stiprus, pakrantėje esančiuose miestuose ir kaimuose griuvo pastatai. Sugriauti senesni namai, keliai, smarkiai apgadinti tiltai ir geležinkeliai.

Praėjus kelioms valandoms po žemės drebėjimo, valdžios institucijos įspėjo, kad gali smogti iki penkių metrų bangų cunamiai, dešimtims tūkstančių žmonių buvo liepta palikti savo namus.

Skelbiama, kad kai kurie žmonės įstrigo po sugriuvusiais pastatais, o ligoninės praneša apie daug sužeistųjų.


Japonijos Kandos universiteto dėstytojas Jeffrey Hallas, kurį cituoja BBC, sakė, kad jautė drebėjimą, nors buvo kitoje šalies pusėje Jokohamoje.

Kalbėdamas su BBC, jis sakė, kad žemės drebėjimas yra „labai rimtas įvykis“ Japonijai ir kad žmonės labai išsigandę.

„Tai prilygtų didžiuliam žemės drebėjimui ir cunamiui, jei jis įvyktų per Kalėdų vakarienę britams“, – sakė jis.

„Japonams Naujieji metai yra ta diena, kai visi susirenka į savo didelės šeimos namus“, – sakė jis.

Buvęs Japonijos korespondentas Rupertas Wingfieldas-Hayesas BBC rašo, kad tai neabejotinai stipriausias žemės drebėjimas, kurį jis matė Japonijoje per pastarąjį dešimtmetį, ir primena 2011 metų kovo 11 dienos tragediją, kai drebėjimas sukėlė cunamį, žuvo ar dingo maždaug 18,5 tūkst. žmonių ir išsilydė trys Fukušimos atominės elektrinės reaktoriai.

Anot jo, Noto pusiasalis dabar yra beveik atskirtas nuo likusios prefektūros, kai per žemės drebėjimą apgadinti keliai, taip pat griuvo pastatai ir po jais įstrigo žmonės.

Tūkstančiai žmonių dabar leidžia naktį lauke esant minusinei temperatūrai, bijodami grįžti į savo namus, nes toliau siaučia požeminiai smūgiai.

Pietų Korėja taip pat pranešė apie mažas cunamio bangas rytinėje jos pakrantėje po žemės drebėjimų kaimyninėje Japonijoje.

43 cm cunamio banga pasiekė rytinę Gangvono provinciją, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Japonija
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)