Mičigano valstijos gubernatorius Rickas Snyderis pareiškė, kad jo vadovaujamoje valstijoje stabdomas naujų atvykėlių priėmimas, kol bus atliktas nuodugnus tyrimas.

Kaip rašo BBC, Alabama, Teksasas ir kitos JAV valstijos (iš viso 27 valstijos) paskelbė panašaus turinio pareiškimus, tačiau JAV valstybės departamento atstovas savo ruožtu pranešė, kad dar nėra aišku, ar toks spendimas yra teisėtas.

JAV prezidentas Barackas Obama ragino padėti šiems nuo pilietinio karo bėgantiems žmonėms. „Užtrenkę duris prieš juos išduosime mūsų vertybes“, - sakė jis. „Mūsų tautos gali priimti pabėgėlius, kurie desperatiškai ieško saugumo, ir užtikrinti mūsų pačių saugumą. Galime ir privalome padaryti abu šiuos dalykus“, - patikino B. Obama.

Diskusijos JAV valstijose kilo po lapkričio 13 d. vakarą Paryžiuje įvykusių ir 129 gyvybes nusinešusių išpuolių. Per atakas mirė septyni šių išpuolių rengėjai. Vienas iš jų buvo į Europą per Graikiją atvykęs migrantas iš Sirijos. Milijonai sirų plūsta į kaimynines šalis, o taip pat ir Europą, o JAV pažadėjo per ateinančius dvylika mėnesių priimti apie 10 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos.

Pabėgėlių iš Sirijos priėmimo patirties neturinčios Alabamos valstijos gubernatorius patikino ketinantis pasirūpinti, kad Alabamos gyventojams nekiltų nė mažiausio pavojaus dėl galimų išpuolių. Mičigano valstijoje šiuo metu gyvena 200 sirų, čia atvykusių per pastaruosius kelerius metus. Šios valstijos gubernatorius R. Snyderis pareiškė ketinantis laikinai sustabdyti naujų pabėgėlių priėmimą, kol JAV vidaus saugumo departamentas pilnai atliks visų saugumo reikalavimų ir procedūrų patikrinimą.

JAV valstybės departamento teisininkai šiuo metu tiria, ar gubernatoriai gali teisėtai sustabdyti pabėgėlių iš Sirijos apsistojimą šiose valstijose. Nors galutinis sprendimas dar nepriimtas, valdininkai svarsto, kad kažin ar iš tiesų jie turi teisę užkirsti kelią pabėgėliams atvykti pagal persikėlimo programą. Vis dėlto pripažįstama, kad būtų galima apsunkinti nevyriausybinių organizacijų atliekamą nelengvą darbą.

Valstijos vadovybė gali informuoti atitinkamą nevyriausybinę organizaciją, kad su ja dirbti nepageidaujama, taigi tokiai organizacijai paprasčiausiai tektų vykti kitur. Vis dėlto įtampa dėl patikrinimų, o taip pat ir baimės dėl Paryžiuje įvykusių išpuolių galimo pasikartojimo auga visoje šalyje, o ypač Kongrese. Sprendimas nebepriimti pabėgėlių sukėlė su šių asmenų perkėlimu dirbančių organizacijų pyktį. „Svarbu suvokti, kad šie pabėgėliai bėga nuo persekiojimo“, - patikino Michaelis Mitchellas iš Liuteronų imigracijos ir pabėgėlių tarnybos (The Lutheran Immigration and Refugee Service). Pagrindinis šios organizacijos darbas – pabėgėlių perkėlimas į JAV.

Vis dėlto net keli respublikonų keliami kandidatai į šalies prezidentus patikino, kad būtų klaidinga priimti dar daugiau pabėgėlių. Verslo pasaulio magnatas Donaldas Trumpas įsitikinęs, kad tai nebūtų normalu. Trys demokratų kandidatai mano, kad JAV turėtų priimti daugiau nei 10 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos, tačiau tai turėtų įvykti tik po didelio masto patikrinimo darbų.

Lapkričio 16 d. internete paskelbtas naujas „Islamo valstybės“ vaizdo įrašas, kuriame šlovinami išpuoliai Paryžiuje ir grasinama Vašingtonui. Išreiškiant solidarumą Prancūzijai vėliavos ant daugelio valstybinių pastatų JAV pakeltos iki pusės.