Šie smūgiai buvo surengti po sukilėlių bepiločių skraidyklių smūgių prieš vieną svarbų Saudo Arabijos naftotiekį, anot Rijado, įvykdytų įsakius jo pagrindiniam priešininkui Teheranui.

Kiek anksčiau Jungtinių Tautų pasiuntinys, vadovaujantis pastangoms užbaigti jau ilgiau kaip ketverius metus besitęsiantį konfliktą neturtingiausioje arabų pasaulio valstybėje, perspėjo, kad karo eskalacijos grėsmė išlieka.

Saudo Arabijos gynybos viceministras perspėjo, kad antradienį Jemeno sukilėlių surengta ataka prieš didelį naftotiekį „užveržia kilpą“ pastangoms užtikrinti taiką.

Karalystės vadovaujama koalicija nuo 2015 metų kovo kaunasi su vadinamaisiais husių sukilėliais, patvirtino, kad jos karo lėktuvai surengė daug smūgių kovotojų kontroliuojamoje teritorijoje.

„Pradėjome rengti aviacijos smūgius, nutaikytus prieš objektus, valdomus husių pajėgų, taip pat Sanoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas koalicijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Per smūgį viename Sanos rajone mažiausiai šeši žmonės žuvo ir dar 10 buvo sužeisti, AFP sakė gydytojas Mokhtaras Mohammedas, dirbantis Respublikos ligoninėje.

Koalicija sostinėje surengė iš viso 11 smūgių ir dar aštuonis – kitose sukilėlių kontroliuojamos teritorijos vietose, nurodė husių televizija „al Masirah“.

Antskrydžiai prasidėjo apie 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai daugelis jemeniečių tebemiegojo, vienas įvykių liudininkas pasakojo AFP

„Buvo daug smūgių“, – pridūrė jis.

Sukilėliai sakė, kad jų ataka prieš Saudo Arabijos naftos vamzdyną buvo atsakas į Rijado „nusikaltimus“ per kruviną aviacijos smūgių kampaniją Jemene, ne kartą kritikuotą Jungtinių Tautų ir žmogaus teisių grupių.

Dronų smūgiai dar labiau padidino įtampą regione po „sabotažo“ aktų prieš kelis tanklaivius netoli Jungtinių Arabų Emyratų krantų ir Jungtinėms Valstijoms pasiuntus į Persijos įlanką lėktuvnešio smogiamąją grupę bei strateginių bombonešių B-52 dėl numanomų Irano grėsmių.