Ką apie šį britų sprendimą galvoja Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai?

25-erių Akvilė pripažįsta svarstanti, ar ji norėtų pasilikti šalyje, kurioje akivaizdi tolerancijos stoka.

„Manau, šiuo metu yra svarbu suprasti, kokiu mažu procentu laimėjo pasitraukimo kampanija, bet laimėjo. Už Londono ribų yra labai daug mažų miestų, kuriuose nėra tiek tolerancijos kiek sostinėje ir tą atskleidė šių rinkimų rezultatai. Esu šokiruota, tačiau šiuo metu man nebepikta, bet liūdna. Linkiu šiai šaliai pasiekti savo ir tapti valstybe, kokios jie nori, jei tai yra įmanoma. Tuo tarpu man tiesiog kyla klausimas net ne dėl pasėkmių ar vizų, tačiau dėl nuoširdaus noro, ar likti šalyje, kurią laikiau namais. Gaila“.

D. Britanijos referendumas

Stebisi, kad patikėjo populistais

Trejus metus Didžiojoje Britanijoje gyvenantys Gintarė ir Martynas stebisi rinkėjų pasirinkimu.

„Gyvename Jungtinėje Karalystėje 3 metus, turime puikius, gerai apmokamus darbus didelėje tarptautinėje įmonėje. Kadangi turime kontraktus – dėl savęs Brexit akivaizdoje labai nesijaudiname. Tačiau negalime patikėti, kad britai galėjo taip prabalsuoti ir pasirinkti nežinią. Neabejoju, kad praėjus keleriems metams, kai pakils kainos ir imigracija liks tokia pati, jie gailėsis. Aš asmeniškai netikiu, kad kažkas, kas buvo žadama „Leave“ kampanijos, bus padaryta. Konkrečių pažadų taip ir neteko girdėti. Girdėjau tik daug populizmo apie imigraciją, pašalpas ir kaip Rytų Europiečiai naudojasi NHS paslaugomis kiaurą parą, todėl anglai eilėse laukia kelias savaites.

Bet juk viskas priešingai. Didžioji dauguma čia atvažiavome dirbti ir dirbame daug, iš pašalpų niekas nei norėtų, nei galėtų pragyventi. Tai nėra kažkokie aukso kalnai, kai pagalvoji, net jei jos ir yra gaunamos, kai to reikia. NHS privengiame taip, kad suskaudus dantį geriau parskristi į Lietuvą, negu naudotis nemokamomis paslaugomis. Manau šis referendumas daug ką pasako apie britų ekonominį išprusimą. Ir nori nenori atsigręži į Šveicariją, kur neseniai vykusiame referendume didžioji dauguma pasisakė prieš bazines pajamas, nes žino, kas jų valstybei yra geriau ir kaip pasiekti ilgalaikių rezultatų“.

Kiek daugiau nei metus Didžiojoje Britanijoje gyvenančios Renatos referendumo rezultatai nenustebino.

„Iš tikrųjų galvojau, kad taip ir bus. Deja. Kiek kalbėjau su britais prieš referendumą, tai dauguma išreiškė nepasitenkinimą imigrantų gausa ir tuo, jog Britanija negali susidoroti su tokiu jų skaičiumi. Jie galvojo, kad imigrantai sukelia mokyklų, ligoninių, gyvenamųjų namų stygių. Daugelis jų matė tik Europos Sąjungos trūkumus – didžiules narystės išlaidas dėl nesuprantomos ir neapčiuopiamos jiems naudos. Mano manymu jiems pritrūko europinės kultūros suvokimo. Britai visuomet buvo individualistai susikoncentravę į savo vidinius reikalus ir nepasiruošę derintis prie kitų politinių „agendų“.

Londone gyvenanti atlikėja Monika Liu neslepia esanti šokiruota. „Nežinau, ką pasakyti. Liūdnas rytas. Nesitikėjau, kad balsavimo rezultatai bus tokie ir buvau įstikinusi, kad Britanija nepasitrauks iš Europos Sąjungos. Puola įvairios mintys ir baimės apie skilinėjančią Europą, tačiau kol kas nesuprantu, kokios pasėkmės bus mums, lietuviams, kokios sąlygos likti ir panašiai. Didžioji Britanija yra tobula vieta norint siekti žinių ir praktikos muzikos industrijoje. Tikiuosi, kad tai galėsiu daryti ir toliau“.

Dizainerė Laura Theiss teigia, kad reikia gerbti Didžiosios Britanijos piliečių pasirinkimą. „Tokių balsavimo rezultatų nesitikėjau, tačiau šį sprendimą reikia priimti. Manau, tik ateitis parodys, kaip šis visuomenės pasirinkimas paveiks mūsų gyvenimus ir darbus. Man, kaip mados dizainerei nebūtų buvusi suteikta galimybė studijuoti Central Saint Martins koledže, jeigu šalis nebūtų priklausiusi Europos Sąjungai. Tikiuosi, kad po pasitraukimo iš bendrijos išliks laisvos prekybos ir įvežimo be muitų principai. Kaip dizainerei man tai labai svarbu.

Nuostaba ir pesimizmas

Piterboro mieste ligoninėje dirbanti lietuvė Vaida pasakojo, kad jos darbovietėje dar prieš referendumą dauguma britų pasisakė už šalies išstojimą iš ES.

„Tai dabar, tikriausiai, bus labai laimingi“, – spėliojo lietuvė. Tiesa, ji pabrėžė, kad patys kolegos britai šiuo klausimu tiesiog nediskutuodavo. O šalies jaunimas esą netgi pasisakė už Jungtinės Karalystės likimą ES.

„O dabar daug kas, tarp jų ir tautiečiai sumišę ir yra daugiau klausimų nei atsakymų dėl to, kas bus“, – pasakojo Vaida. Ji referendumo rezultatus vertino neigiamai ir sakė yra nustebinta, nes nemanė, kad taip išties įvyks.

„Rezultatus vertinu neigiamai. Vien dėl laisvo jaunų žmonių judėjimo – dabar norint keliauti galbūt prireiks vizos ar panašių dokumentų, prasidės trikdžiai, ribojimai, kurie nieko gero neduos. Jei norėta stabdyti imigraciją, galėjo kitų būdų paieškoti, o dabar nieko gero nebus“, – optimizmu netryško lietuvė.