Po partijos „Forza Italia“ lyderio mirties ministrės pirmininkės Giorgios Meloni kabinetui gresia dar daugiau nesutarimų. S. Berlusconi Romos dešiniojo sparno koalicijoje buvo laikomas moderatoriumi ir taikdariu.

„Tikrai bus sunkiau, nes jam pavyko pasiekti, kad visi susitartų, kad įsivyrautų darna“, – sakė Matteo Salvini, ministro pirmininko pavaduotojas ir dešiniosios populistinės partijos „Lega“ lyderis.

M. Salvini vadovaujama „Lega“ yra gerokai mažesnė koalicijos partnerė nei G. Meloni partija „Fratelli d'Italia“, bet šiek tiek didesnė nei „Forza Italia“, kurią įkūrė ir kuriai dar neseniai vadovavo S. Berlusconi.

Italijos televizijos kanalui „Canale 5“ paklausus G. Meloni, ar vyriausybė sugebės nesusipykti be S. Berlusconi, kuris buvo tarsi partijų „klijai“, ji atsakė: „Esame jam skolingi“. „Jis buvo klijai, bet kartu ir labiausiai patyręs iš mūsų“, – sakė premjerė.

Galimybė prašyti S. Berlusconi – kuris nuo 1994 iki 2011 metų keturis kartus buvo premjeras – patarimo buvo raminanti, pripažino G. Meloni. Dabar jai teks išsiversti be buvusio mentoriaus, o netrukus galbūt ir be „Forza Italia“.

„Aiškus vienas klausimas: kiek ilgai „Forza Italia“ turės ateitį be S. Berlusconi“, – sakė Vokietijos politinio analitinio centro „Konrad Adenauer Foundation“ Romos biuro vadovas Nino Galetti. Jau daugelį metų partija praranda rinkėjus ir deputatus – tik S. Berlusconi pastaruoju metu išlaikė ją kartu dėl savo charizmos ir prisiminimų apie ankstesnius laimėjimus.

N. Galetti sakė agentūrai dpa, kad gali numatyti du scenarijus. Vienas iš jų – kad Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani kol kas sugebės išgelbėti partiją.

„Arba „Forza Italia“ greitai subyrės, nes daug deputatų perbėgs į kitas partijas. Tikėtina, kad išliks tvirtas partijos branduolys, tačiau tuomet jis bus vis mažiau politiškai reikšmingas“, – sakė N. Galetti.

Jei S. Berlusconi partija subyrės, G. Meloni galėtų iš to išlošti, jei jai pavyktų pritraukti rinkėjų savo „Fratelli d'Italia“. Šansai dideli: per paskutinius parlamento rinkimus ji jau atėmė daug balsų iš „Forza Italia“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją