Atnaujinta 3.38 val.: Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo kariai įsiveržė į Zaporožės atominę elektrinę (AE), apie tai agentūrai UNIAN pranešė AE darbuotojai.

Šiuo metu viduje vyksta mūšis su ukrainiečiais.

„Tikrai kadyroviečiai. Jie dabar bandys ją užminuoti ir šantažuoti visą Europą“, – sakė atominės elektrinės darbuotojai.

Atnaujinta 3.54 val.: Kol AE vyksta karių kova, Valstybinės pagalbos tarnybos padaliniams nebuvo leista gesinti įsiplieskusio gaisro, praneša UNIAN.

Taip pat pranešama, kad atominės elektrinės priešgaisrinė būklė dabar yra „normaliose ribose“.

„Naujausia informacija apie Zaporožės AE ataką. 2.26 val. Enerhodaro mieste Zaporožės AE trečiasis energijos blokas buvo atjungtas nuo Vieningos energetikos sistemos (veikia tik 4 blokas). Gaisro būklė AE yra normos ribose“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad gaisras kilo ne atominės elektrinės teritorijoje esančiame mokymo korpuse.

„Kol vyksta kova, Valstybinės pagalbos tarnybos padaliniams gesinti nebuvo leista. Gelbėtojai yra budrūs“, – pranešė tarnyba.

Kiek vėliau, apie 3.30 val. Ukrainos laiku Zaporožės atominės elektrinės (AE) generalinis direktorius Igoris Murašovas sakė, kad Zaporožės AE buvo pažeista branduolinė sauga.

„Darome viską, kas įmanoma, bet gaisras tęsiasi, ugniagesiai nebuvo įleisti. Yra didžiulė rizika. Stotyje vyksta muštynės. Reaktoriams gresia pavojus", – pabrėžė jis.

Atnaujinta 5.14 val.: Zaporožės AE gaisrinė būklė normali, tačiau ten dega vienas iš mokymo komplekso pastatų. Taip teigiama Ukrainos Valstybinės pagalbos tarnybos „Facebook“ puslapyje.

„Dėl apšaudymo vienas iš mokymo komplekso pastatų toliau dega už AE teritorijos ribų. Gaisras apėmė 3, 4 ir 5 aukštus 5 aukštų pastate“, – rašoma pranešime.

Valstybinės pagalbos tarnyba taip pat pažymi, kad Rusijos kariai neleidžia pradėti likviduoti gaisro padarinių.

Zelenskis: gresia pavojus

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis naktį kreipėsi į Ukrainos žmones ir pasaulio lyderius ir pabrėžė, kad tai yra pirmas kartas pasaulio istorijoje, kai buvo apšaudyta atominė elektrinė, jis taip pat pabrėžė, kad būtina kuo greičiau užkirsti kelią katostrofai.

„Tai ne grėsmė, tai realybė“, – sakė jis. Ir pridūrė, kad jeigu pasaulis nesustabdys Rusijos ir įvyks sprogimas, „bus pabaiga visiems, Europos pabaiga!“.

„Europa turėtų pabusti dabar: dega didžiausia atominė elektrinė Europoje. Šiuo metu Rusijos tankai šaudo į branduolinius blokus. Tai tankai su termovizoriais. Tai yra, jie žino, kur šaudo. Jie tam ruošėsi“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis prisiminė Černobylio tragediją ir pridūrė, kad Rusija „nori tai pakartoti ir jau kartoja“.

„Ten yra 6 jėgos agregatai!... Černobylyje sprogo vienas jėgos agregatas!“ – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Užsidegė pirmasis blokas

„Grėsmė pasaulio saugumui! Dėl nepaliaujamo apšaudymo užsidegė didžiausios Europoje atominės elektrinės pastatai ir blokai Zaporožės atominė elektrinėje!“ – teigė jis.

Kad dega atominė elektrinė, patvirtino Zaporožės AE spaudos tarnybos atstovas Andrejus Tuzas.

Anot jo, gelbėtojai negali pradėti gaisro likvidavimo operacijos, nes prie elektrinės iki šiol aidi šūviai.

„Gaisras Zaporožės AE! Ugniagesiai negali patekti į gaisro vietą ir pašalinti pasekmių – šaudo iš arti. Jau yra pataikyta į pirmąjį energijos bloką“, – sakė A. Tuzas.

Informacijos apie radiacijos spinduliuotės pažeidimą kol kas nėra.

A. Tuzas teigė, kad energetinis blokas, kuriame kilo gaisras, prieš savaitę buvo prijungtas prie tinklo, o prieš kelias dienas buvo perkeltas į planinio remonto būseną.

„Branduolinis kuras yra branduolinio reaktoriaus viduje. Jis dar neiškrautas. Be to, centrinėje salėje taip pat yra branduolinio kuro papildymo ir laikymo baseinas, kuriame taip pat yra mazgų su uranu ir branduoliniu kuru“, – sakė jis.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba ragina kuo greičiau leisti ugniagesiams gesinti gaisrą.

„Rusijos armija apšaudo Zaporožės atominę elektrinę, didžiausią atominę elektrinę Europoje, iš visų pusių“, – tviteryje parašė jis.

„Gaisras jau įsiplieskė. Jei sprogs, jis bus 10 kartų didesnis nei Černobylis. Rusija privalo NEDELSIANT nutraukti ugnį, prileisti ugniagesius ir nustatyti apsaugos zoną“, – ragino Ukrainos užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Ugniagesiams buvo leista patekti į Zaporožės AE teritoriją. Apie tai kiek vėliau nei 3 val. nakties pranešė Zaporožės regiono valstybinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

„Praleido ugniagesius“, – trumpai savo „Facebook“ paskyroje parašė jis.

Nuolat aidėjo šūviai

Vienas iš pietryčių Ukrainoje esančios Zaporožės atominės elektrinės darbuotojų paskelbė vaizdo žinutę, kurioje teigė, kad Rusija šaudo į atominę elektrinę. Vėliau tapo žinoma, kad dega Zaporožės AE.

Atitinkamas kreipimasis buvo paskelbtas ZNPP telegramos kanale.

„Dėmesio! Rusijos Federacijos technika šaudo į Zaporožės AE. Didžiausioje Europoje atominėje elektrinėje kyla reali branduolinio pavojaus grėsmė. Reikalaujame paliaubų“, – pabrėžė jis.

Agentūra UNIAN praneša, kad atominėje elektrinėje kilo gaisras, tačiau jo dydis ir užsidegimo vieta nėra aiškūs.

Enerhodaro miesto vadovas Dmitrijus Orlovas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame esą matyti apšaudymai Zaporožės atominės elektrinės teritorijoje.

Rusijos kariuomenė prie Enerhodaro, kur yra Zaporožės AE, atvyko kovo 2 d., tačiau vietos gyventojai pasipriešino ir rusų neįsileido į miestą. Kovo 3 d. miesto meras D. Orlovas pranešė, kad prie miesto artėja daugiau nei 100 sunkiosios technikos priešo vilkstinė.

Ministras: tai gali būti pasaulinė katastrofa

Ukrainos aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių ministro pareigas einantis Ruslanas Streletas, kalbėdamas apie situaciją, kai Rusijos įsibrovėliai apšaudė Zaporožės atominę elektrinę, pažymi, kad tai gali tapti pasauline katastrofa.

Kaip praneša UNIAN korespondentas, tai jis pareiškė telefonu, o įvykius atominėje elektrinėje šaulys pavadino „barbariškais veiksmais“.

„Dabar matome veiksmus, susijusius su didžiausiu Europoje branduoliniu objektu. Tai 6 jėgainės. Černobylio atominėje elektrinėje avarijos pasekmes matėme tik viename bloke. Čia jų yra 6! Ir ši Tai gali būti ne tik visos Europos, bet ir pasaulinė katastrofa“, – pabrėžė jis.

Pareigūnas ragino daryti viską, kad įsibrovėlių veiksmai atominėje elektrinėje būtų sustabdyti, nes pasekmės gali būti nenuspėjamos.

„Būtina nedelsiant nutraukti bet kokias karines operacijas atominės elektrinės teritorijoje. Būtina raginti stabdyti bet kokius veiksmus, net nepriartėti prie šio objekto. Apskritai agresija prieš šį objektą yra laikoma visų tarptautinių susitarimų, absoliučiai visų protokolų ir susitarimų, kuriuos šiandien turi civilizuotas pasaulis, pažeidimas, įskaitant ir karybos taisykles“, – pabrėžė R. Streletas.

Galuščenka: šaudo ir iš tankų

Ukrainos energetikos ministras Hermanas Galuščenka paragino Jungtinių Amerikos Valstijų energetikos ministrę Jennifer Grengolm užkirsti kelią branduolinei katastrofai Zaporožės atominėje elektrinėje (AE).

H. Galuščenka apie tai paskelbė savo „Facebook“ puslapyje.

„Ką tik turėjau skubų pokalbį telefonu su JAV energetikos sekretore Jennifer Grengolm. Pranešiau, kad Rusijos kariai apšaudo Zaporožės AE iš oro ir tankų. Stotyje kilo gaisras ir tai gali būti didžiausia katastrofa žmonijos istorijoje! Okupantai neįleidžia ugniagesių į stoties teritoriją. Aš paprašiau užkirsti kelią branduolinei katastrofai ir uždaryti skrydžių zoną virš Ukrainos“, – rašė H. Galuščenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją