B. Johnsonas pasiūlė naują strategiją Airijos sienos problemai išspręsti, išvedant Jungtinei Karalystei priklausančią Šiaurės Airiją iš ES muitų sąjungos, bet paliekant joje galioti ES narėje Airijoje galiojančius prekių gabenimo reglamentus.

„Ministro pirmininko ilgai lauktas pasiūlymas labai nuvylė“, – pareiškė Šiaurės Airijos mažmeninės prekybos konsorciumo direktorius Aodhanas Connolly.

„Akivaizdu, kad jis neįsiklausė į Šiaurės Airijos verslo bendruomenės arba Šiaurės Airijos namų ūkių poreikius“, – sakė jis.

Įgyvendinus šį planą atsirastų dvi laikinos ekonominės sienos; viena jų būtų Britaniją ir Šiaurės Airiją skiriančioje Airijos jūroje.

Šis pasiūlymas sukurtų „visą salą apimančią reguliavimo zoną“ Airijos saloje, galiojančią visoms prekėms, įskaitant žemės ūkio produktus.

Tai reiškia, kad Šiaurės Airija turėtų laikytis ES kroviniams taikomų reglamentų, siekiant užtikrinti, kad abiejose sienos pusėse jie būtų vienodi.

Įvedus reguliavimo zoną patikrinimų per sieną įvežamoms prekėms nereikėtų.

Tačiau A. Connolly šios pasiūlymus pavadino nepraktiškais ir brangiai atsieisiančiais verslui.

„Tai prives iki chaoso, užlaikymų, tarifų, PVM ir kainų augimo, dėl kurių Šiaurės Airijos prekės bus mažiau konkurencingos ir sumažės namų ūkių biudžetai“, – pridūrė jis.

Be to, siūlomos „priemonės numato nepageidaujamą stebėjimo režimą, kuris bus našta verslui ir trukdys pasienio bendruomenėms“.

„Trumpai tariant, šie pasiūlymai yra nepraktiški ir nepriimtini“, – pridūrė A. Connolly.

Šiaurės Airijos Maisto ir gėrimų pramonės federacijos vadovas Ianas Wrightas pritarė, kad šiuo planu siekiama išlaidas užkrauti verslui.

„Deja, šie pasiūlymai netinka pirkėjams ir vartotojams“, – sakė I. Wrightas.

„Nes jie prašo, kad maisto ir gėrimų pramonės verslai sumokėtų – per naujas biurokratines procedūras ir išlaidas – už vyriausybės nesugebėjimą suderinti išsamaus išstojimo susitarimo“, – kalbėjo jis.

Šiaurės Airijos prekybos rūmai, kuriems priklauso maždaug 1200 bendrovių, taip pat yra nusiteikę skeptiškai.

„Verslas mums sako, kad galimai išaugsiančios išlaidos rimtai pakenks verslo tiekimo grandinėms ir apsunkins verslo [kovą dėl] išlikimo“, – sakoma organizacijos žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“.

Tačiau darbdaviams atstovaujanti Britanijos pramonės konfederacija Šiaurės Airijoje atsargiai pasveikino naujus premjero pasiūlymus, tik perspėjo, kad laikas, per kurį galima išvengti išstojimo iš ES be jokios sutarties, senka.

„Pateikti nauji pasiūlymai yra žingsnis į priekį, tačiau Šiaurės Airijos verslo įmonės aiškiai sako, tai jie tėra tolesnių diskusijų pagrindas, o ne galutinis sprendimas“, – sakė direktorė Angela McGowan (Andžela Magovan).

„Nors reguliavimo zonos sukūrimas yra sveikintinas, netrikdoma prekyba Airijos saloje, dėl mums visiems suprantamų priežasčių, privalo būti būtent tokia - be jokios galimybės atsirasti realiai sienai. Nė viena bendrovė nenori susidurti su sunkumais dviem frontais, – kalbėjo ji. - Didžioji dauguma bendrovių nori, kad iš ES būtų pasitraukta su sutartimi, todėl dabar reikia siekti pažangos.“