Balsuota už 30 narių į 45 narių Šuros Tarybą – ribotus įgaliojimus turintį organą, kurį anksčiau skirdavo emyras kaip patariamąją instituciją.

Į visas 30 renkamų vietų buvo išrinkti vyrai, nors rinkimuose buvo leista dalyvauti 28 moterims, pranešė Vidaus reikalų ministerijos rinkimų komitetas.

Rezultatai didina prielaidą, kad emyras pasinaudos savo 15 tiesioginių paskyrimų į tarybą, kad ištaisytų disbalansą.

Kada bus paskelbti paskyrimai ir kada įvyks tarybos posėdis, kol kas nežinoma.

Galutinis rinkėjų aktyvumas, pasak pareigūnų, siekė 63,5 proc. ir buvo gerokai didesnis nei per 2019 metų savivaldybių rinkimus, kai balsavo mažiau nei 10 proc. rinkėjų.

Šeštadienio popietę per valstybinę televiziją paskelbtais preliminariais duomenimis, trečdalis, t. y. 101 patvirtintas kandidatas, iki šeštadienio popietės pasitraukė iš rinkimų.

Tačiau vėliau valstybinė Kataro naujienų agentūra pranešė, kad iš viso kandidatų buvo 233.

Nebuvo aišku, ar pasitraukusieji oficialiai atsiėmė savo kandidatūras, ar paragino savo šalininkus remti kitus kandidatus.

„Tais atvejais, kai kandidatai suprato, kad neturi jokių šansų laimėti vietą, jie nusprendė paremti kitus kandidatus“, – sakė Londono Karališkojo koledžo docentas Andreasas Kriegas.

Visame Persijos įlankos emyrate prie rinkimų apylinkių, daugiausia mokyklų ir sporto salių, visą dieną driekėsi tvarkingos tautiniais drabužiais apsirengusių katariečių eilės.

Viename rajone buvo matyti, kaip „Mercedes-Benz“ ar perlo baltumo „Rolls Royce“ visureigis su vairuotoju atveža rinkėjas moteris. Per pietų pertrauką ten balsavusių rinkėjų sraute moterys sudarė daugumą.

Stebėtojai teigia, kad ne kartą atidėtas sprendimas surengti rinkimus buvo priimtas todėl, kad Kataras ruošiasi 2022 metų pasaulio futbolo čempionatui ir pasaulio dėmesys jam yra smarkiai sustiprėjęs.

Šuros Taryba galės siūlyti teisės aktus, tvirtinti biudžetą ir atšaukti ministrus. Tačiau emyras, turintis absoliučią valdžią šalyje, kuri yra didžiausia pasaulyje suskystintų gamtinių dujų eksportuotoja, turės veto teisę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)