Po 12 valandų trukusių debatų 16 kairiųjų senatorių iš 29 antradienį nubalsavo už įstatymo projektą, kurį rėmė prezidentas Jose Mujica, dabar turintis jį pasirašyti.

Prie Senato šimtai kanapių rūkymo šalininkų leido pirotechnikos priemones ir vadino savo akciją „paskutiniu žygiu su nelegalia marihuana“.

„Karas su narkotikais patyrė nesėkmę“, - sakė senatorius Roberto Conde, pateikdamas įstatymo projektą valdančiojo kairiųjų Plačiojo fronto vardu ir pavadindamas jį „neišvengiamu atsaku“ į tą nesėkmę.

„Tai – istorinė diena. Urugvajus dabar yra tarptautiniame šio klausimo centre“, - sakė valdančiosios partijos senatorius Alberto Courielis.

Žemuosiuose Kongreso rūmuose įstatymo projektas buvo priimtas rugpjūtį ir nuo to laiko jo priėmimu neabejojama, nes valdančioji koalicija kontroliuoja abejus rūmus.

Įstatymu leidžiama gaminti, platinti ir pardavinėti kanapes, individams leidžiama patiems nedideliais kiekiais augintis kanapes, be to, pagal jį bus steigiami vartotojų klubai, kuriuos prižiūrės ir kontroliuos valstybė.

78 metų J.Mujica, buvęs kairiųjų partizanų kovotojas, savo planą vadino eksperimentu. „Yra daug abejonių ir tos abejonės yra pagrįstos“, - prieš balsavimą sakė jis Ketvirtojo kanalo televizijai.

„Tačiau abejonės neturėtų paralyžiuoti mūsų išbandant naujus kelius sprendžiant šią mus apėmusią problemą“, - pažymėjo prezidentas.

Įstatymas sukėlė įtampą kaimyninėse Brazilijoje ir Argentinoje.

Urugvajaus projektas apima kur kas daugiau nei marihuanos legalizavimo priemonės, kurias neseniai patvirtino JAV Kolorado ir Vašingtono valstijos ar panašūs liberalūs įstatymai Nyderlanduose ir Ispanijoje.

Vyresni nei 18 metų vartotojai galės augintis savo marihuaną, tačiau ne daugiau nei šešis augalus žmogui. Jie taip pat galės gauti marihuanos per klubus ar nusipirkti iki 40 gramų per mėnesį vaistinėse.

Bet kokiu atveju jie turės užsiregistruoti vyriausybės registre.

R.Conde teigė, kad šiuo įstatymu suderinama asmens laisvė ir visuomenės sveikata, tuo pačiu išsprendžiant „groteskišką juridinį nesuderinamumą“, kylantį iš status quo, kai už marihuanos vartojimą nebaudžiama, bet už jos gamybą ir pardavinėjimą – baudžiama.

„Dar vienas smūgis socialinei veidmainystei“, - šypsodamasi sakė 37 metų Valeria Rubino, dalyvavusi antradienio „paskutiniame žygyje“.

Opozicinės partijos atmetė šią priemonę, kaip ir vaistininkai, kurie atmeta idėją, kad marihuana dabar bus pardavinėjama vaistinėse.

Šios 3,3 mln. gyventojų turinčios valstybės visuomenėje taip pat paplitusios skeptiškos nuomonės. Rugsėjį atlikta apklausa parodė, kad 61 proc. urugvajiečių nepritaria įstatymui.

Urugvajaus psichiatrai šiuo klausimu nesutaria. Kai kas sako, kad naujasis įstatymas padės sumažinti pavojingesnių narkotikų vartojimą, o kiti teigia, kad juo sumenkinamas žalingas marihuanos poveikis.

Regione, kur karas su narkotikais pareikalavo tūkstančių gyvybių, Urugvajaus iniciatyva sulaukė buvusių Lotynų Amerikos prezidentų, dirbusių Pasaulinėje narkotikų politikos komisijoje, paramos.

Tačiau Tarptautinė narkotikų kontrolės taryba, kuri prižiūri tarptautinių sutarčių dėl narkotikų įgyvendinimą, perspėjo, kad naujuoju įstatymu pažeidžiama Bendroji narkotinių medžiagų konvencija, kurią 1961 metais priėmė Urugvajus ir dar 185 valstybės.

Kanapių vartojimas Urugvajuje per pastarąjį dešimtmetį išaugo dvigubai ir dabar sudaro 70 proc. neteisėto narkotikų vartojimo.

Vyriausybė apskaičiavo, kad 128 tūkst. šalies gyventojų rūko kanapes, nors marihuanos vartotojų asociacijos nurodo maždaug 200 tūkstančių.