Gėjų santuokos yra įmanomos daugumoje Australijos valstijų, bet santuoką šalyje apibrėžia federaliniai įstatymai, todėl šios poros vyriausybės oficialiai nėra pripažįstamos susituokusiomis.

Naujasis įstatymas, kurį priėmė Australijos sostinės teritorijos 17 narių Asamblėja, reiškia, kad pirmosios gėjų santuokos gali įvykti jau šių metų pabaigoje, sakė vyriausioji ministrė Katy Gallagher.

"Apgailestauju, kad (Australijos) Sandraugos grėsmė kabo virš šio įstatymo, bet poros, kurios tuokiasi, darys tai žinodamos apie veiksmus, kurių imasi Sandrauga", - pridūrė K.Gallagher, pristatydama įstatymo projektą.

"Suprantame, kad tai sukuria tam tikrą netikrumą priešakyje, bet tai neturėtų mūsų sustabdyti; tai mūsų negąsdina ir nekeičia mūsų kurso", - sakė ji.

Australijoje yra šešios valstijos ir dvi žemyninės teritorijos. Mažytėje Australijos sostinės teritorijoje įsikūręs Kanberos miestas ir nacionalinis parlamentas.

Minimas Santuokų lygybės aktas reiškia, kad gėjų poros, gyvenančios ne sostinės teritorijoje, gali atvykti čia ir būti sutuoktos įgalioto pareigūno.

Balandį Naujoji Zelandija tapo pirmąja Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalimi, legalizavusia gėjų santuokas.