„Kazachstanas – tai šalis, toleranciją pavertusi pamatiniu ne tik politinės kultūros, bet ir valstybinės politikos principu“, - savo įžanginiame žodyje pabrėžė Kazachstano prezidentas, pasiūlęs į artėjančio ESBO viršūnių susitikimo darbotvarkę įtraukti tolerancijos temą kaip vieną pagrindinių Kazachstano pirmininkavimo ESBO prioritetų.

Savo kalboje N.Nazarbajevas taip pat pasiūlė ne tik įkurti ESBO kuruojamą tolerrancijos ir nediskriminacijos centrą, bet ir įsteigti ESBO Vyriausiojo komisaro etninės ir religinės tolerancijos klausimams postą. Šis pasiūlymas, ypač turint galvoje naujausius įvykius Kirgistane, susilaukė nemažo konferencijos dalyvių susidomėjimo. Jungtinių Tautų Civilizacijų aljanso atstovas, buvęs Portugalijos prezidentas Jorge Sampaio pabrėžė, kad klaida manyti, jog kultūros iš principo nesuderinamos, o civilizacijų konfliktas – neišvengiamas.

Pasak J.Sampaio didžioji dauguma žmonių nepritaria ekstremizmui ir gerbia kultūrų bei religijų įvairovę. Lietuvos delegacijai konferencijoje vadovaujantis Teisingumo ministras Remigijus Šimašius savo kalboje palietė teisinius tolerancijos bei nediskriminacijos aspektus Europos Sąjungos kontekste. „Lietuva, kitais metais iš Kazachstano perimananti pirmininkavimą ESBO, yra pasirengusi tęsti bei toliau vystyti tolerancijos bei nediskriminacijos temą“, - sakė R.Šimašius, susilaukęs konferencijos dalyvių plojimų. Tarp Lietuvos delegacijos narių – Lietuvos ambasadorius Kazachstane Romualdas Kozyrovičius, Lietuvos ambasados Kazachstane ministras patarėjas Antanas Petrauskas, ambasadorius specialiesiems pavedimams Alfonsas Eidintas, Užsienio reikalų ministerijoje kuruojantis Lietuvos pasirengimo pirmininkavimui ESBO reikalus.

Nevyriausybines organizacijas konferencijoje atstovavo Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius bei Mykolo Romerio universiteto profesorius Šarūnas Liekis. „Tikėtina, kad tarp Lietuvos artėjančio pirmininkavimo ESBO prioritetų bus spaudos bei žodžio laisvė, viena iš kertinių ESBO temų. Neįmanoma įsivaizduoti tolerancijos, nediskriminacijos, atskirtos nuo žodžio ir spaudos laisvės, savo ruožtu, turinčios kur kas platesnį, ne vien žurnalistinį, kontekstą, sakė D.Radzevičius. Tačiau norint sėkmingai rutulioti savo pirmininkavimo ESBO prioretitus privalu galvoti apie darbų tęstinumą“.

Aukščiausio lygmens ESBO konferencija Astanoje truks dvi dienas, tarp jos rezultatų turėtų būti konkretūs siūlymai, padėsiantys efektyviau spręsti problemas, susijusias su netolerancija bei diskriminacija.