Pasirengimas balsavimui nebuvo lengvas ir sklandus, valstijos pareigūnams bandant suderinti rinkimų įstatymų nuostatas ir būtinybę apsaugoti piliečius ir rinkimų darbuotojus nuo koronaviruso.

Praėjusį mėnesį Ohajuje turėję įvykti pirminiai rinkimai paskutinę minutę buvo atidėti. Šis žingsnis sukėlė didžiulę sumaištį ir buvo apskųstas teismui.

Valstijos rinkimų pareigūnai turėjo išsiųsti balsalapius visiems rinkėjams, kurių užpildytus prašymus paštu gavo iki balandžio 25-osios vidurdienio. Rinkėjai vėliausiai antradienį turi pažymėtus balsalapius išsiųsti atgal rinkimų pareigūnams.

Pagrindiniams Joe Bideno varžovams jau pasitraukus iš kovos dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidatu prezidento rinkimuose, antradienio balsavimo rezultatai didelės intrigos nekelia. Tačiau balsavimo procesas Ohajuje atidžiai analizuojamas siekiant įvertinti, kaip reikėtų organizuoti rinkimus, jeigu pandemija nesibaigtų.

Valstijos pasirinko visiškai skirtingus kelius. Viskonsine anksčiau šį mėnesį surengtuose pirminiuose rinkimuose rinkėjams teko eiti atiduoti balso į balsavimo apylinkes. Tuo metu Niujorkas pirmadienį pranešė, kad atšauks į birželio pabaigą nukeltus pirminius rinkimus.

Kai kurių valstijų gubernatoriai sakė esantys pasirengę svarstyti galimybę per lapkritį vyksiančius visuotinius rinkimus organizuoti tik balsavimą paštu. Šiai idėjai griežtai nepritaria prezidentas Donaldas Trumpas.

Nacionalinės valstijų įstatymų leidėjų asociacijos duomenimis, šiuo metu penkiose valstijose per visus rinkimus balsuojama tik paštu: Kolorade, Havajuose, Oregone, Vašingtone ir Jutoje.