Uzbekistano prezidentu perrinktas Šavkatas Mirzijojevas, rodo pirmadienį paviešinti preliminarūs valstybės vadovo rinkimų rezultatai.

Jam buvo patikėta trečia kadencija šiame poste. Kaip rodo rinkimų komisijos duomenys, jis surinko 87 proc. balsų. Š. Mirzijojevas vadovaus dujų ištekliais turtingai Vidurio Azijos šaliai iki 2030 m.

65-erių politikas rungėsi su trimis mažai žinomais kandidatais.

Rinkimai Uzbekistane vyko sekmadienį.

Š. Mirzijojevas yra dirbęs valstybės premjeru. Jis šias pareigas ėjo prezidentaujant griežtos linijos šalininkui Islamui Karimovui. Š. Mirzijojevas Uzbekistano prezidentu pirmą kartą tapo 2016 m., o 2021 m. buvo perrinktas.

Anksčiau šįmet šalyje buvo surengtas konstitucinis referendumas, kuris atvėrė Š. Mirzijojevui kelią užimti prezidento postą dar dvi kadencijas, o pačios kadencijos pailgėjo nuo penkerių iki septynerių metų. Tai reiškia, kad Š. Mirzijojevas gali likti valdžioje iki 2037-ųjų.

Š. Mirzijojevas vaizduoja save kaip reformistą, kuriantį „naują Uzbekistaną“. Jis yra pareiškęs norįs padvigubinti bendrąjį vidaus produktą (BVP) iki 160 mlrd. dolerių (146 mlrd. eurų). Politiko perrinkimo kampanijoje didžiausias dėmesys buvo skiriamas ekonomikai ir švietimui.

Jis panaikino priverstinio darbo praktiką Uzbekistano medvilnės laukuose ir išlaisvino politinius kalinius, už grotų patekusius per ketvirtį amžiaus trukusį I. Karimovo valdymą. Nors nevyriausybinės organizacijos pažymi, kad žmogaus teisių padėtis yra geresnė nei buvo valdant I. Karimovui, esą vis dar yra daug ką nuveikti, o valdžios institucijos nesukuria sąlygų realiai opozicijai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) tvirtino, kad kampanija buvo „santūri, atspindinti opozicijos dabartiniam prezidentui stygių“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją