Remiantis pirminiais rezultatais ir paprastai patikima balsavusiųjų apklausa, G. Wilderso Laisvės partija (PVV) laimėjo 35 mandatus parlamente. Kairiųjų blokas smarkiai atsiliko, gavęs 25 vietas, centro dešiniųjų partija turės 24 parlamentarus.

Jei G. Wilderso pergalė pasitvirtins, tai bus staigus šalies, kurios ekonomika yra penkta stipriausia Europos Sąjungoje (ES), posūkis į dešinę, tai kelia nerimą Briuseliui, nes PVV žada surengti referendumą dėl Nyderlandų narystės ES.

Nepaisant G. Wilderso triumfo, visiškai neaišku, kaip jam pavyks sutelkti būtiną paramą suburti koaliciją, kad galėtų sudaryti stabilią vyriausybę. G. Wildersas jau paragino partijas ieškoti sutarimo ir sakė džiūgaujantiems šalininkams, kad „PVV nebegali būti ignoruojama“. Kitų trijų svarbiausių partijų lyderiai anksčiau atmetė galimybę dalyvauti PVV vadovaujamoje koalicijoje.

Imigracija buvo svarbi rinkimų kampanijos tema, G. Wilderso griežta pozicija, įskaitant reikalavimus uždaryti sienas ir deportuoti nelegalius imigrantus, rado atgarsį tarp rinkėjų. „Olandai tikisi, kad galės susigrąžinti savo šalį ir kad mes garantuosime, jog prieglobsčio prašytojų ir imigracijos cunamis būtų sulaikytas“, – sakė G. Wildersas. Pasak politikos ekspertų, kitos partijos padarė strateginę klaidą, sutelkusios dėmesį į imigraciją, tai buvo paranku PVV.

G. Wildersas lyginamas su Donaldu Trumpu ne tik dėl dažytų atgal sušukuotų plaukų, primenančių buvusio JAV prezidento šukuoseną, bet ir dėl pasisakymų prieš imigrantus bei musulmonus. G. Wildersas „šiukšlėmis“ vadino marokiečius ir rengė pranašo Mahometo karikatūrų konkursus, visą savo karjerą grindė prisiimta misija sustabdyti „islamo invaziją“ į Vakarus. Per rinkimų kampaniją jis kiek sušvelnino poziciją ir sakė galįs „įšaldyti“ kai kurias savo pažiūras į islamą, pabrėžė, kad bus visų ministras pirmininkas, „nepriklausomai nuo religijos, kilmės, lyties ar dar ko nors“, bei tvirtino, kad brangstantis gyvenimas yra kur kas didesnis prioritetas.

Vis dėlto jo oponentai nuolat pabrėžia, kad PVV programoje kalbama visai kas kita. Joje sakoma, kad „prieglobsčio prašytojai nemokamai puotauja per furšetus kruiziniuose laivuose, kai olandų šeimos turi mažinti maisto produktų kiekį“. Programoje siūloma uždrausti islamo mokyklas, koranus ir mečetes, skareles valdžios įstaigose, žadama surengti „įpareigojantį referendumą“ dėl „Nexito“ – Nyderlandų pasitraukimo iš ES, raginama „nedelsiant sustabdyti“ pagalbą besivystančioms šalims.

Kalbant apie užsienio politiką, paralelės su D. Trumpu dar ryškesnės. „Nyderlandai pirmiausia“, – skelbia PVV manifestas.

G. Wildersą jau pasveikino Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, po apklausos pasidžiaugęs „pokyčių vėjais“, ir Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų politikė Marine Le Pen, ketvirtadienį socialinės žiniasklaidos platformoje X parašiusi, kad G. Wilderso „įspūdingas pasirodymas įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimuose patvirtina didesnį pritarimą ginti tautines tapatybes“.

Dėl savo pasisakymų G. Wildersas sulaukė grasinimų mirtimi ir nuo 2004 m. yra nuolat saugomas policijos. 2016 m. jis buvo pripažintas kaltas diskriminavimu dėl savo pasisakymų Nyderlanduose gyvenančių marokiečių atžvilgiu, anksčiau yra palyginęs koraną su Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“ ir sakęs, kad abi knygos turėtų būti uždraustos.

Nyderlandų žurnalistai susirūpinę dėl populisto G. Wilderso pergalės rinkimuose

Nyderlandų žurnalistų asociacija (NVJ) nerimauja dėl neigiamo poveikio žiniasklaidai po dešiniojo populisto G. Wilderso ir jo Laisvės partijos (PVV) pergalės parlamento rinkimuose.

G. Wildersas kursto priešiškumą ir grasina žurnalistams, ketvirtadienį Amsterdame pareiškė NVJ generalinis sekretorius Thomas Bruningas.

Pasak T. Bruningo, G. Wildersas praeityje yra padaręs „nerimą keliančių pareiškimų“, 2021 metais „X“ platformoje, buvusiame tviteryje, žurnalistus pavadindamas „visuomenės padugnėmis“.

„Matėme, kad tai turėjo įtakos šios profesijos atstovams ir jų galimybėms saugiai dirbti“, – sakė jis.

G. Wildersas ir jo PVV partija nebenori finansuoti visuomeninio transliavimo mokesčių mokėtojų pinigais.

„O svarbiausias dalykas – kad jis nori panaikinti visuomeninę žurnalistiką“, – sakė T. Bruningas.

Trečiadienį vykusiuose parlamento rinkimuose G. Wilderso partija tapo stipriausia politine jėga, gavusi 37 iš 150 vietų, rodo naujausia porinkiminė apklausa.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją