Tai trečiadienį „Telegram“ kanale pranešė Atstatymo ministerija, kuria remiasi „Ukrinform“.

„Konteinervežis „Joseph Schulte“ (Honkongo vėliava) išplaukė iš Odesos uosto ir juda civiliniams laivams skirtu laikinuoju koridoriumi į/iš Ukrainos Juodosios jūros uostų“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad koridorius pirmiausia bus naudojamas evakuojant laivus, kurie buvo Ukrainos Čornomorsko, Odesos ir Pietų uostuose prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai.

Ministerija primena, kad pagal Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių jūrų pajėgų navigacijos potvarkius civilinių laivų laikinieji eismo maršrutai į/iš Ukrainos Juodosios jūros uostų pradėjo veikti 2023 metų rugpjūčio 8 dieną. Šiuos maršrutus Ukraina pasiūlė, kreipdamasi į Tarptautinę jūrų organizaciją (IMO). IMO taryba pripažįsta Ukrainos tarptautinę teisę į laisvą komercinę laivybą ir ragina Rusiją nutraukti bet kokius grasinimus bei laikytis tarptautinių konvencijų.

Pastarąjį kartą laivas iš Odesos uosto išplaukė liepos 16 d. pagal grūdų susitarimą. Nutraukusi šį susitarimą, Rusija ėmė rengti sistemingas oro atakas prieš uostų infrastruktūrą, kad sustabdytų Ukrainos žemės ūkio produkcijos eksportą.

Ukraina nuo 2022 metų liepos 1 d. iki 2023 metų birželio 30 d. eksportavo beveik 49 mln. tonų grūdų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją