Šalių suartėjimas įvyko tarpininkaujant Kinijai. Iranas ir Saudo Arabija susitarė atnaujinti diplomatinius santykius ir pakartotinai atidaryti savo ambasadas. Ilgametės regiono varžovės 2016 m. buvo nutraukusios tarpusavio ryšius, kai Irane per protestus dėl Rijado įvykdytos žinomo šiitų dvasininko Nimro al Nimro egzekucijos buvo užpultos Saudo Arabijos diplomatinės misijos.

Oficiali Irano naujienų agentūra IRNA pranešė, kad su vienos dienos vizitu į Saudo Arabiją atvykusį H. Amir-Abdollahianą Rijade pasitiko šios šalies užsienio reikalų ministro pavaduotojas. Pasak valstybinio transliuotojo IRIB, vizito metu daugiausiai dėmesio bus skiriama dvišaliams ryšiams ir regioniniams bei tarptautiniams klausimams. IRNA skelbė, kad numatyti H. Amir-Abdollahiano susitikimai su jo Saudo Arabijos kolega ir kitais pareigūnais.

Teigiama, kad ministrą lydi naujasis Irano ambasadorius Saudo Arabijoje Alireza Enayatis.

Birželį Irane jau lankėsi Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas. Anksčiau tą mėnesį Iranas pakartotinai atidarė savo ambasadą Rijade ir tai paminėjo surengdamas vėliavos iškėlimo ceremoniją. Rugpjūčio 9 d. Iranas nurodė, kad darbą pradėjo ir Saudo Arabijos ambasada Teherane, tačiau Rijadas šios žinios oficialiai dar nepatvirtino.

Iranas ir Saudo Arabija konfliktų zonose Viduriniuosiuose Rytuose ilgus metus remia skirtingas puses.

Pastaraisiais mėnesiais Iranas intensyvina savo diplomatinę veiklą ir siekia glaudesnių ryšių su kitomis arabų valstybėmis, kad nebebūtų toks izoliuotas ir paskatintų savo ekonomiką.

Nuo tada, kai kovą buvo sudarytas santykių atnaujinimo susitarimas, Saudo Arabija savo ruožtu dar atkūrė ryšius su Irano sąjungininke Sirija ir pradėjo aktyviau siekti taikos Jemene, kur jau daugelį metų vadovauja karinei koalicijai prieš Irano remiamas husių pajėgas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją