Žydų bendruomenės ir Holokaustą išgyvenusieji į vietos laidojimo paslaugas teikiančios bendrovės siūlymą greta Maidaneko sovyklos, nusinešusios apie 300 tūkst. žmonių gyvybių, įrengti krematoriumą, sureagavo itin skaudžiai. Juk daugumos aukų palaikai koncentracijos stovykloje buvo būtent sudeginti septyniose krosnyse.

Niujorke veikiančios organizacijos „Anti-Defamation League“ vadovas, pats išgyvenęs Holokaustą, Abrahamas Foxmanas bendrovės „Styks“ planus pavadino „smerktinais“ ir „nežmoniškai nejautriais“. Jis ragina vietos valdžią krematoriumo idėją atmesti.

Laiške „Anti-Defamation League“ organizacijai Liublino metas Krzysztofas Zukas rašo, jog „padarys viską, kas jo galioje, kad koncentracijos stovyklos vieta būtų deramai gerbiama ir toliau išliktų šventa Holokausto aukų atminimo vieta“.

„Puikiai suprantu pyktį, kurį jaučia dauguma bendruomenių, nepritariančių tokio statinio greta koncentracijos stovyklos įrengimui“, - rašo Liublino meras.

Merais paaiškino, jog Liublino miesto tarybai pateiks įstatymo projektą, kuriame numatyta teritoriją aplink koncentracijos stovyklą paskelbti specialia „saugoma zona“. Taip būtų apsisaugota nuo nepageidaujamų statybų. Be to, meras laiške teigia, jog ieško alternatyvios vietos krematoriumui.

Šiuo metu miesto taryba „Styks“ klausimu yra praktiškai bejėgė, nes bendrovė statybas planuoja privačioje žemėje.

Vietos dienraštis „Kurier Lubelski“ cituoja „Styks“ vadovą, kurio pavardė neskelbiama. Jis teigia, jog apie šio investicinio projekto sukeltą ažiotažą žino, tačiau pridūrė, jog „įstatymas ir argumentai mūsų pusėje“.

Tai jau ne pirmas kartas, kai „Styks“ bando greta koncentracijos stovyklos įrengti krematoriumą. Ir ankstesni bandymai buvo sutikti labai nepalankiai.