Tiesioginėje vaizdo transliacijoje buvo matyti iš plyšio žemės paviršiuje tekanti lava, kurios žara apšvietė į nakties dangų kylantį dūmų debesį.

„Šįryt 5.30 val. į šiaurės rytus nuo Sylingarfelo prasidėjo nedidelis žemės drebėjimas. Po maždaug pusvalandžio toje pačioje vietovėje prasidėjo ugnikalnio išsiveržimas“, – nurodoma Islandijos meteorologijos biuro (IMB) pranešime.

IMB pridūrė, jog pakrantės apsaugos tarnybos iš oro užfiksuoti vaizdai leidžia manyti, kad plyšys yra maždaug trijų kilometrų ilgio.

Ugnikalnis išsiveržė toje pačioje vietovėje, kurioje gruodžio 18 d. ir sausio 14 d. jau įvyko ugnikalnio išsiveržimai – netoli Grindaviko žvejų kaimelio, kurio gyventojai buvo evakuoti.

Islandijoje yra daugiau nei 30 aktyvių ugnikalnių sistemų, tai didžiausias skaičius visoje Europoje.

Islandija yra tiesiai virš povandeninio Vidurio Atlanto kalnagūbrio – Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektonines plokštes skiriančio plyšio vandenyno dugne.

Naujas ugnikalnio įsiveržimas Reikjaneso pusiasalyje 2021 m. įvyko po aštuonių šimtmečių pertraukos.

Nuo tada ugnikalniai veržėsi 2022 m. rugpjūtį bei 2023 m. liepą ir gruodį – vulkanologijos ekspertai mano, jog tai galėtų būti naujos ugnikalnių aktyvumo eros šiame regione pradžia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją