75 metų Kim Jun-ki, buvęs finansų ir plieno srityse veikiančio „DB Group“ valdybos pirmininkas, ne kartą smurtavo prieš abi moteris, nustatė Seulo centrinio rajono teismas.

Teismas skyrė jam pustrečių metų įkalinimo bausmę, bet jos vykdymą dėl atsakovo amžiaus ir aukų „atleidimo“ atidėjo ketveriems metams.

Pietų Korėjos ekonomikoje dominuoja šeimų kontroliuojami konglomeratai, vaidinantys svarbų vaidmenį skatinant ekonomikos augimą, bet taip pat kaltinami miglotais ryšiais su valdžia.

Kim Jun-ki „DB Group“ valdybos pirmininkas buvo tuo metu, kai 2016–2017 metais buvo įvykdyti minėti nusikaltimai. Jis pripažino daugumą kaltinimų.

„Nors Kimas buvo konglomerato lyderis ir jam reikėjo rodyti socialiniu atžvilgiu pavyzdingą elgesį, jis pamiršo tokią atsakomybę ir kelis kartus užpuolė savo sekretorę ir kambarinę“, – pažymėjo teismas, kuris pridūrė, kad Kim Jun-ki nusikaltimai „yra blogi“.

Kim Jun-ki, kuris buvo sulaikytas, po teismo posėdžio buvo paleistas. Kaltintojai siekė penkerių metų įkalinimo bausmės.

Kritikai kaltina šalies teismus atlaidumu konglomeratų šeimų nariams.

Anksčiau „Hyundai Motor“, „Samsung“ ir SK vadovams buvo skirtos lygtinės bausmės, o vėliau jie sulaukė prezidento malonės.

Jų nusikaltimai daugiausia buvo finansiniai, tokie kaip korupcija, vengimas mokėti mokesčius ar grobstymas. Kaltinimai lytiniais nusikaltimais konglomeratų vadovams yra neįprastas dalykas.

Daugelis konglomeratų turi griežtai hierarchines, sustabarėjusias valdymo struktūras ir taiko miglotą valdymo stilių, kuris gali sudaryti sąlygas piktnaudžiavimui darbo vietose.

Vienoje garsioje byloje „Korean Air“ paveldėtoja buvo kaltinama įniršio priepuoliu dėl to, kaip jai lėktuve buvo patiekta makadamijos riešutų. Teigiama, kad ji privertė įgulos narį atsiklaupus prašyti atleidimo ir išvarė iš lėktuvo skrydžio palydovų vadovą, priversdama ant kilimo tako jau išvažiavusį lėktuvą grįžti prie terminalo vartų, kad jis galėtų išlipti.

2014 metais Niujorko Johno F. Kennedy oro uoste įvykęs incidentas oro bendrovės valdybos pirmininko dukrai Cho Hyun-Ah pelnė visuomenės pasipiktinimą ir pajuokas.