Park Geun-hye 2013 metais tapo pirmąja Pietų Korėjos prezidento postą užėmusia moterimi, tačiau nepraėjus nė ketveriems metams jai buvo paskelbta apkalta ir ji buvo nušalinta, šalyje įsiplieskus protestams dėl įtarimų, kad ji leido artimai draugei kištis į valstybės reikalus.

Vėliau eksprezidentė buvo nuteista kalėti 20 metų už kyšininkavimą ir piktnaudžiavimą valdžia. Dar dveji metai nelaisvės jai buvo skirti už rinkimų įstatymų pažeidimus.

„Turime įveikti praeities skausmą ir pereiti į naują erą“, – sakė prezidentas Moon Jae-inas, kairiojo sparno atstovas, po konservatorės Park Geun-hye nuopuolio 2017 metų gegužę triumfavęs prezidento rinkimuose.

„Atsižvelgiant į daugybę iššūkių, su kuriais susiduriame, nacionalinė vienybė ir nuolankus įtraukumas yra svarbesni už bet ką kitą“, – kalbėjo prezidentas.

69-erių Park Geun-hye buvo įtraukta į sąrašą žmonių, kuriems taikoma speciali amnestija.

Moon Jae-inas sakė, kad šlyjanti 69-erių Park Geun-hye sveikata po kelerių metų kalėjime taip pat buvo veiksnys, lėmęs sprendimą suteikti jai malonę.

Park Geun-hye šiemet kelis kartus buvo paguldyta į ligoninę. Šiuo metu ji gydoma sostinėje Seule.

Amnestija įsigalios gruodžio 31 dieną, informavo Teisingumo ministerija.

„Reiškiu savo didžiulį dėkingumą prezidentui Moon Jae-inui ir vyriausybės pareigūnams, nusprendusiems paskelbti amnestiją, nepaisant daugybės sunkumų“, – per savo padėjėją sakė Park Geun-hye, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Park Geun-hye korupcijos skandalas atskleidė šešėlinius ryšius tarp didžiausių Pietų Korėjos įmonių ir valdžios. Buvusi valstybės vadovė ir jos artima draugė bei patikėtinė Choi Soon-sil (Čoi Sunsil) buvo apkaltintos mainais į politinį prielankumą ėmusios kyšius iš didžiųjų šalies bendrovių, įskaitant „Samsung Electronics“.

Pietų Korėjos prezidentai pasibaigus jų valdymui dažnai atsiduria kalėjime – paprastai iškart, kai į prezidentūrą atsikrausto jų politiniai priešininkai.

Moon Jae-ino biuras pavadino „istorine pamoka“ situaciją, kad buvęs valstybės vadovas padarė veiksmų, dėl kurių sulaukė kalėjimo bausmės.

„Tai niekada neturėtų pasikartoti“, – sakoma pareiškime.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją