P. Korėjos žvalgybinį palydovą į orbitą pristatė milijardieriaus Elono Musko bendrovės „SpaceX“ raketa „Falcon 9“. Tai dar labiau suintensyvino „kosmines lenktynes“ Korėjos pusiasalyje po to, kai Šiaurės Korėja praėjusią savaitę paleido savo pirmąjį karinį palydovą.

P. Korėjos gynybos ministerija paskelbė, kad raketa pakilo iš JAV Vandenbergo kosminių pajėgų bazės Kalifornijoje 10 val. 19 min. vietos laiku. Po 11 minučių palydovas sėkmingai atsiskyrė ir pasiekė numatytą orbitos trajektoriją bei užmezgė ryšį su valdymo centru žemėje.

Dabar P. Korėja turi pirmąjį šioje šalyje pagamintą palydovą skirtą stebėti branduolinį ginklą turinčią kaimynę.

Seulas iki 2025 m. planuoja iškelti dar 4 palydovus, kad sustiprintų Š. Korėjos stebėjimą.

Skrisdamas 400-600 km virš žemės, P. Korėjos aparatas gali užfiksuoti vos 30 cm dydžio daiktus. Gynybos ministerijos atstovas sako, kad, turint omenyje vaizdų rezoliuciją ir galimybes stebėti planetą, P. Korėjos palydovų technologija patenka tarp penkių geriausių pasaulyje.

Praėjusią savaitę Š. Korėja trečiu bandymu paleido savo palydovą po dviejų nesėkmių gegužę ir rugpjūtį. Tačiau ji kol kas neišplatino jokių palydovo užfiksuotų vaizdų, nors ir gyrėsi nufotografavusi Baltuosius Rūmus.

Seulas kaltina Pchenjaną savo kosmoso programai gavus techninės pagalbos iš Maskvos mainais už ginklų tiekimą Rusijos karui prieš Ukrainą.

Š. Korėja perspėjo JAV, kad bet kokie bandymai kėsintis į jos kosmoso programą bus prilyginti karo paskelbimui ir grasino „sunaikinti“ JAV šnipinėjimo palydovus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)