Pietų Amerikos tautų sąjungos (UNASUR) užsienio reikalų ministrai, susitikę didžiausiame Ekvadoro mieste Gvajakilyje, išreiškė „solidarumą“ su Kitu ir paragino šalis „vykdyti dialogą ieškant abipusiai priimtino sprendimo“, sakoma bendrame pareiškime.

Pareiškime, kurį perskaitė UNASUR generalinis sekretorius Ali Rodriguezas iš Venesuelos, taip pat reiškiama parama Ekvadorui dėl „jo diplomatinės misijos pažeidimo grėsmės“ ir pakartojama „suvereni valstybių teisė suteikti politinį prieglobstį“.

Didžioji Britanija papiktino Ekvadorą užsiminusi, kad gali pasitelkti 1987 metais priimtą Diplomatinių ir konsulinių pastatų aktą, kuriuo, pasak Londono, leidžiama atšaukti Britanijos teritorijoje esančios ambasados diplomatinę neliečiamybę ir įžengti į ją areštuoti J.Assange'o.

41 metų J.Assange'as Ekvadoro ambasadoje pasislėpė birželio 19 dieną, siekdamas išvengti išdavimo Švedijai, kuri nori jį apklausti dėl įtariamo nederamo lytinio elgesio. Ketvirtadienį Ekvadoras jam suteikė politinį prieglobstį.

J.Assange'as tvirtina, kad kaltinimai Švedijoje, kuriuos jam reiškia dvi „WikiLeaks“ savanorės, yra politiškai motyvuoti ir kad galiausiai jis bus išduotas Jungtinėms Valstijoms, kurias papiktino daugybės slaptų vyriausybės bylų paskelbimas jo įkurtoje interneto svetainėje.

Prie Ekvadoro ambasados Londone budi britų policija, todėl neaišku, ar J.Assange;as galės išeiti iš pastato.

Šeštadienį kairuoliškų Lotynų Amerikos ir Karibų valstybių grupė ALBA taip pat parėmė Kitą ir perspėjo dėl "rimtų pasekmių", jeigu Britanija pažeistų Ekvadoro ambasados "teritorinį vientisumą".