Bloko narės Argentina, Brazilija, Urugvajus ir Paragvajus nesugebėjo susitarti dėl V. Zelenskio prašymo, praėjusią savaitę pateikto priimančiajai šaliai, sakė užsienio reikalų viceministras Raulis Cano, bet neatskleidė, kurios valstybės tam prieštaravo.

Po Rusijos invazijos į jo šalį vasario mėnesį V. Zelenskis kalbėjo keliuose nacionaliniuose parlamentuose, taip pat regioniniuose ir tarptautiniuose forumuose, įskaitant NATO, Didįjį septynetą (G7), Pasaulio ekonomikos forumą, Jungtines Tautas ir net Kanų kino festivalį.

Praėjusią savaitę Ukrainos lyderis kalbėjosi su Paragvajaus prezidentu Mario Abdo Benitezu ir prašė leisti jam kalbėti per ketvirtadienį vyksiantį MERCOSUR šalių viršūnių susitikimą. „Sutarimo nebuvo“, – sakė R. Cano ir pridūrė, kad sprendimas perduotas Kyjivui.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro, kurio dalyvavimas viršūnių susitikime nepatvirtintas, pareiškė, kad jo šalis išliks „neutrali“ dėl Rusijos karo su Ukraina.

Vasarį, likus kelioms dienoms iki invazijos, jis buvo nuvykęs į Maskvą derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Praėjusį mėnesį J. Bolsonaro sakė gavęs V. Putino patikinimą, kad Rusija ir toliau tieks taip reikalingas trąšas Pietų Amerikos žemės ūkio milžinei. Praėjusią savaitę Brazilija pareiškė, kad iš Rusijos pirks tiek dyzelino, kiek galės, nepaisydama tarptautinių sankcijų Maskvai.

Vasario pradžioje Maskvoje taip pat lankėsi Argentinos prezidentas Alberto Fernandezas. Vasario 24 d., kai Rusija pradėjo invaziją, A. Fernandezas tviteryje paragino „visas šalis“ „nenaudoti karinės jėgos“. „Raginame Rusijos Federaciją nutraukti veiksmus, kurių imtasi, ir visoms susijusioms šalims grįžti prie dialogo stalo“, – tuomet sakė jis.

Brazilija ir Argentina vasario 25 d. nepasirašė karą smerkiančios Amerikos valstybių organizacijos (OAS) rezoliucijos, tai padarė Urugvajus ir Paragvajus.

1991 m. įkurtas MERCOSUR atstovauja maždaug 300 mln. žmonių rinką, kurios teritorija yra beveik 14,8 mln. kvadratinių kilometrų. Blokas taiko bendrus muitus importui iš užsienio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją