Graikijos vyriausybės atstovas spaudai Yiannis Economou sakė, kad vienos dienos susitikime, kuriame dalyvaus ES vadovė Ursula von der Leyen, bus sprendžiami klausimai, „keliantys pavojų saugumui ir stabilumui Viduržemio jūroje“. Į darbotvarkę įtraukta migracija ir padėtis Afganistane Talibanui perėmus valdžią, tačiau Y. Economou sakė, kad ypač Atėnai pabrėžia bendrų veiksmų būtinybę kovojant su klimato kaita.

U. von der Leyen prisijungs prie lyderių atskirame susitikime dėl klimato kaitos ir jos poveikio Viduržemio jūrai, pranešė Graikijos ministro pirmininko Kyriakoso Mitsotakio biuras. K. Mitsotakis sakė, kad susitikimo prioritetai bus biologinės įvairovės apsauga ir geresnis bendradarbiavimas kovojant su gaisrais.

Šią vasarą Graikija smarkiai nukentėjo nuo miškų gaisrų, per kuriuos neteko daugiau nei 100 tūkst. hektarų miško ir dirbamos žemės.

Per pastarąjį 2020 m. vykusį aukščiausiojo lygio susitikimą Turkija buvo įspėta dėl jos konfrontacinio elgesio Viduržemio jūroje. Šiais metais ES susirūpinusi, kad chaosas Afganistane gali sukelti pabėgėlių antplūdį, panašų į 2015 m. migrantų krizę.

Graikija ir kitos pietinės ES valstybės – šalys, sulaukiančios daugiausia migrantų, seniai skundžiasi šiaurinių kaimynių paramos stoka.

ES skyrė 276 milijonus eurų naujoms migrantų stovykloms Graikijos salose, į kurias jūra iš kaimyninės Turkijos atvyksta daugiausia migrantų.

„Med7“ grupę beveik prieš dešimtmetį įkūrė Kipras, Prancūzija, Portugalija, Graikija, Italija, Malta ir Ispanija. Šiemet viršūnių susitikime turėtų dalyvauti Kroatija ir Slovėnija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją