Praėjusią savaitę JAV leido skiepyti trečiąja „Pfizer“ / „BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinų doze žmones, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ pristatė pirmojo etapo tyrimo, kurio metu buvo įvertintas trečiosios dozės saugumas ir veiksmingumas, rezultatus.

„Duomenys, kuriuos iki šiol surinkome, rodo, kad trečioji mūsų vakcinos dozė skatina susidaryti antikūnų kiekį, kuris žymiai viršija nustatytą po pirminio vakcinavimo dviem dozėmis grafiko“, – sakoma „Pfizer“ pirmininko ir generalinio direktoriaus Alberto Bourla pranešime.

„Imunitetą stiprinanti vakcina gali padėti sumažinti infekcijos ir ligos riziką žmonėms, kurie anksčiau buvo pasiskiepiję, ir geriau kontroliuoti viruso atmainų plitimą ateinančiu sezonu“, – teigė „BioNTech“ įkūrėjas Uguras Sahinas.

Įmonės artimiausiomis savaitėmis planuoja pateikti tą pačią informaciją Europos Sąjungos institucijoms.

Šis žingsnis žengtas nepaisant Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) raginimų stabdyti trečiosios dozės platinimą, siekiant padėti sumažinti drastišką nelygybę skirstant vakcinas tarp turtingų ir neturtingų šalių. Izraelis taip pat jau pradėjo skiepyti savo piliečius trečiąja doze.

Rugpjūčio pabaigoje aukščiausios JAV sveikatos priežiūros agentūros – Ligų kontrolės ir prevencijos centrų – patariamasis komitetas susirinks aptarti trečiosios vakcinos dozės patvirtinimo vyresniems nei 65 metų suaugusiems, globos namų gyventojams ir sveikatos priežiūros darbuotojams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)