Rinkimų, kuriuos temdo įtariamas balsų pirkimas ir partizanų išpuoliai, pareikalavę keturių gyvybių, apylinkės atsidarė 8 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku ir dirbs 13 val. - iki 21 val. vietos laiku. Pirmųjų rezultatų laukiama anksti pirmadienį.

Dalyvauti privalomame balsavime šioje 30 mln. gyventojų turinčioje Pietų Amerikos šalyje buvo pakviesta 23 mln. piliečių.

Pusė kandidatų iškrito arba buvo pašalinti iš rinkimų kovos pagal naująjį rinkimų įstatymą, pagal kurį K. Fujimori ir kiti svarbūs kandidatai buvo kaltinami rinkėjų viliojimu dovanomis.

40-metė buvusio lyderio Alberto Fujimori duktė pergyveno tuos kaltinimus ir tikriausiai laimės apie trečdalį balsų, rodo trys visuomenės apklausos, kurių rezultatai buvo paskelbti penktadienį.
Tai reikštų antrąjį rinkimų ratą birželio mėnesį, kuriame ji varžytųsi su antroje vietoje likusiu kandidatu.

Dėl antros vietos varžosi buvęs premjeras ir Volstrito bankininkas, 77 metų Pedro Pablo Kuczynski, ir 35 metų kairiojo sparno įstatymų leidėja Veronika Mendoza.

Devyni kiti kandidatai buvo pašalinti dėl pažeidimų arba iškrito dėl nepakankamos paramos. Vienas kandidatas, Gregorio Santosas, rinkimuose dalyvauja iš kalėjimo, kur yra sulaikytas dėl kaltinimų korupcija.

Amerikos valstybių organizacijos (OAS) lyderis Luisas Almagro sakė, jog yra pavojus, kad sausį įvykdyta rinkimų reforma, kuri sudarė sąlygas pašalinti kandidatus, gali paversti juos „pusiau demokratiniais rinkimais“.

Tamsios Fujimori dienos

Tamsus Alberto Fujimori dešimtmetis valdžioje, nuo 1990 iki 2000 metų, yra išlikęs daugelio Peru gyventojų atmintyje, bet tai nesutrukdė jo dukteriai, kuri vadovauja partijai „Liaudies jėga“ („Fuerza Popular“), iškilti į populiariausių kandidatų sąrašo viršūnę.

„Esu tvirtai įsitikinusi, kad su Dievo pagalba tapsiu pirmąja Peru prezidente moterimi“, – sakė ji tūkstančiams šalininkų, kurie per jos baigiamąjį mitingą mojavo oranžinėmis vėliavomis.

Fujimori šeima yra tarp tūkstančių japonų kilmės šeimų, atvykusių į Peru ieškoti geresnės ekonominės ateities.

Alberto Fujimori, kuriam dabar – 77 metai, sėdi kalėjime už nusikaltimus žmoniškumui. Teismai pripažino jo kaltę už 25 žmonių išžudymą 1991 ir 1992 metais. Jis sako, kad tie žmonės buvo teroristai.

„Politika yra purvina. Man atrodo neįtikėtina, kad Keiko galėtų būti prezidentė“, – sakė 25 metų Diego Ramirezas, vieno Limos banko darbuotojas.

„Jos tėvas buvo korumpuotas ir žudikas. Ji, kaip Kongreso narė, nepadarė nieko. Visa, ką ji turi, – tai jos pavardė“, – sakė jis.
Tačiau daugelis rinkėjų giria Alberto Fujimori už komunistų partizanų grupės „Švytintis kelias“, kuri vykdė atakas ir grobė žmones, sutriuškinimą.

„Jei Fujimori būtų ir toliau buvęs prezidentas, šalis dabar būtų geresnės būklės“, – sakė 58 metų taksi vairuotojas Felizardo Mogollonas.

Atakos prieš rinkimus

Šis konfliktas iškėlė galvą šeštadienį, kai trys kariai ir vienas civilis žmogus žuvo per vieną iš dviejų atakų, kurias įvykdė „Švytinčio kelio“ likučiai, tebesislapstantys centrinės Peru džiunglėse.

Tie trys kariai ir vairuotojas žuvo veždami kitus karius saugoti rinkimų apylinkių Chunino regione.

Pareigūnai pažadėjo, kad smurtas nesutrikdys rinkimų. Maždaug 50 tūkst. karių bus dislokuoti saugoti rinkimų apylinkių visoje 30 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Nors jo valdymas buvo autoritarinis, A. Fujimori liberalizavo ekonomiką, kuri jam valdant išgyveno bumą. Pastaraisiais metais, valdant dabar kadenciją baigiančiam prezidentui Ollantai Humalai, ekonomikos augimas sulėtėjo.

„Aš pasitikiu Keiko, – sakė F. Mogollonas. – Ji yra moteris, kuri dirbs dėl piliečių saugumo ir gerins ekonomiką“.

P. P. Kuczynski žadėjo kurti darbo vietas skatindamas verslą ir augimą. V. Mendoza žadėjo stiprinti valstybinę kontrolę šalies energijos atsargų atžvilgiu.

Visuomenės nuomonės tyrimų firmos „Vox Populi“ vadovas Luisas Benavente sakė, kad rinkėjams „nusibodo ne tiek ekonomika, kiek politika, dėl korupcijos“.

„Priėjome prie žlugimo, tokio didelio chaoso, kad šalis turi reaguoti“, – sakė jis AFP.