Sociologinių tyrimų bendrovės „Ipsos“ surengtoje apklausoje 43 proc. respondentų nurodė antrajame valstybės vadovo rinkimų ture ketinantys balsuoti už pedagogą P. Castillo, o 34 proc. – už korupcija kaltinamą kalinamo eksprezidento Alberto Fujimori (Alberto Fudžimorio) dukrą.

Remiantis apklausos duomenimis, 13 proc. respondentų ketina sugadinti balsalapius arba nepažymėti nė vieno iš kandidatų. 10 proc. respondentų atsisakė nurodyti, už ką atiduos savo balsą.

Palyginti su balandžio 15–16 dienomis vykdyta „Ipsos“ apklausa, P. Castillo populiarumas padidėjo vienu procentiniu punktu, o K. Fujimori – 3 procentiniais punktais.

„Priimame tai nuolankiai, ramiai. Matome, kad pagaliau skaičiai ir tendencijos ėmė keistis“, – sakė K. Fujimori sekmadienį televizijos „America Television“ laidoje „Cuarto Poder“.

„Suprantame, kad ši apklausa vyko prieš debatus ir susitikimą Čotoje, priešaky dar laukia ilgas kelias. Svarbu paraginti prie mūsų prisijungiančius žmones toliau jums padėti“, – sakė ji.

„Ipsos“ balandžio 30 dieną apklausė 1 204 žmones; paklaida sudaro 2,8 procento.

51 metų P. Castillo iki 2017 metų buvo praktiškai nežinoma politinė figūra. Jis priklauso partijai „Laisvoji Peru“ („Peru Libre“). Balandžio 11 dieną vykusiame pirmajame rinkimų ture jis surinko daugiausiai – 18,92 proc. – balsų.

K. Fujimori, vadovaujanti partijai „Liaudies jėga“ („Fuerza Popular“), pirmajame rinkimų ture liko antra, surinkusi 13,4 proc. balsų.

Pirmajame rinkimų ture varžėsi rekordinis skaičius kandidatų – 18.

Suskaičiuoti 99 proc. pirmajame rinkimų ture atiduotų balsų, tačiau rinkimų komisija dar turi oficialiai paskelbti, kad abu kandidatai pateko į antrąjį rinkimų turą.

Peru nuo 2020 metų antrojo ketvirčio išgyvena recesiją, išprovokuotą koronaviruso pandemijos, privertusios uždaryti įmones ir skaudžiai smogusios itin svarbiam šalies turizmo sektoriui.

Naujasis valstybės vadovas bus prisaikdintas liepos 28 dieną. Tai bus jau penktas Peru prezidentas per trejų metų laikotarpį. 2020 metų lapkritį trys prezidentai vienas po kito buvo priversti palikti savo postą vykstant masiniams protestams, per kuriuos du žmonės žuvo ir šimtai buvo sužeisti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)