1941 metų rugsėjį E. Hopkinsas namo nusiuntė atviruką su laivo, kuriame tarnavo, atvaizdu,, skelbia BBC.

„Jis parašė, kad lips į „Oklahoma“ ir plauks į Havajus. Atviruką jis nusiuntė savo motinai, ir viskas“, – sakė E. Hopkinso pusbrolis Tomas Gray'jus. Jūreivio šeima vis dar saugoja tą atviruką kaip paskutinę jo žinutę.

Po trijų mėnesių „Oklahoma“ buvo pirmasis laivas, kuris buvo užpultas per netikėtą japonų antpuolį ir nuskendo per mažiau nei 15 minučių.

„Edwinas buvo trečiosios kategorijos ugniagesys ir veikiausiai buvo giliai laive, kai į laivą pataikė torpeda. Kai laivas nuskendo, tai buvo paskutinis kartas, kai mano šeima apie jį girdėjo, iki 2008 metų“, – sakė T. Gray'jus.

Swanzey, Naujojo Hampšyro grafystėje užaugęs E. Hopkinsas įstojo į JAV laivyną būdamas aštuoniolikos. Jis buvo tarp 429 „Oklahomos“ jūreivių, kurie žuvo per Perl Harboro ataką. Tuomet buvo nustatyta tik 35 žuvusiųjų tapatybė.

Daugelis kitų žuvusiųjų buvo iškelti 1942-1944 metais ir palaidoti kaip nežinomi Nacionalinėse memorialinėse Ramiojo vandenyno kapinėse Havajuose. E. Hopkinso artimieji yra įsitikinę, kad jis buvo palaidotas kartu su nežinomaisiais.

„Jo motiną veikiausiai ištiko tam tikras šokas ir ji atsisakė patikėti, kad jis žuvo. Ji net liepė išgraviruoti jo vardą ant šeimos antkapio, nes sakė, kad laukė jo sugrįžtant namo ir norėjo, kad jis atgultų šalia jos“, – sakė T. Gray'jus.

O dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Perl Harboro veteranas Ray'jus Emory'is atliko labai išsamų tyrimą, kurio objektu buvo būtent „Oklahomos“ „nežinomieji“. Jis nustatė, kad 27-ių jūreivių tapatybė po iškėlimo 1943 metais buvo nustatyta.

Vėliau tais metais jie buvo palaidoti Havajų Halawa jūreivių kapinėse, o 1949 metais perlaidoti naujose Nacionalinėse memorialinėse kapinėse užgesusio Punchbowl vulkano krateryje Honolulu.

„Kai atėjo laikas juos perkelti į Punchbowl, kilo daugybė biurokratinių problemų ir, deja, tuomet sprendimas buvo tiesiog visus tuos palaikus palaidoti kaip „nežinomus“, – sakė T. Gray'jus.

R. Emory'is gavo duomenų, kad 1943 metais Halawa kapinėse buvo įrašas apie E. Hopkinsą, tačiau Nacionalinėse memorialinėse kapinėse jis jau buvo įrašytas kaip „nežinomas“.

T. Gray'jus apie šį atradimą sužinojo po to, kai jo pusbrolis sulaukė skambučio iš „Oklahomos“ veteranų ir žuvusiųjų šeimų narių grupės, kuri ir papasakojo apie R. Emory'io tyrimą.

„Kai visi mano pusbroliai apie tai sužinojo, visi apsiverkė, nes tai nuostabus dalykas. Mano tėvo jaunesnei seseriai yra 88 ir ji yra viena vienintelis gyvas žmogus, kuris pažinojo Edwiną. Kai jai apie tai pasakiau, ji buvo šokiruota ir negalėjo tuo patikėti“, – sakė T. Gray'jus.

„Taigi, nuo 2008 metų mes iš esmės beldžiamės į JAV laivyno duris ir prašome ekshumuoti tuos žmones, nes norime juos sugrąžinti namo. Mes žinome, kas jie yra. Laivynas turi begalę priežasčių, kodėl jie nenori to daryti. Suprantu tas priežastis, bet mes tikrai norime jį susigrąžinti namo“, – sakė T. Gray'jus.

2003 metais JAV laivynas atkasė vieną iš kapų, kuriame, kaip sakė R. Emory'is, buvo karstas su penkias kūnais. Buvo rasti ieškotų jūreivių palaikai, kurie buvo sugrąžinti namo.

Tačiau karste buvo rasta daugiau neatpažintų kūnų, todėl laivynas nusprendė daugiau ekshumacijų neatlikti esą siekiant netrikdyti kitų kapų.

„Laivynas tiesiog padėjo viskam tašką“, – sakė T. Gray'jus.

Dėl to jis kreipėsi į politikus. Galiausiai JAV senatorių koalicijai praėjusį mėnesį pavyko pasiekti, kad Gynybos departamentas per ateinančius penkerius metus iškastų beveik 400 „Oklahomoje“ tarnavusių karių palaikus, kad jie būtų identifikuoti ir palaidoti atskirai.

„Be jų pagalbos šis istorinis sprendimas nebūtų padarytas“, – pabrėžė T. Gray'jus.

„Žinau, kad mano pusbrolis guli kape P1003. Žinau, kad ten yra du karstai, kuriuose yra po penkis kūnus. Net žinau, su kuo yra palaidotas mano pusbrolis. Jungtinėse Valstijose yra 18 šeimų, kurių artimieji yra ten palaidoti, ir mes visi bendraujame“,– sakė vyras.

T. Gray'jus nekantriai laukia tos dienos, kai ši „ilga kelionė“ jo šeimai pagaliau pasibaigs.