A.Merkel, kalbėjo Tokijuje tuo metu, kai Japonija šiais metais ruošiasi minėti savo pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines. Ta sukaktis skatina atidžiau vertinti Japonijos premjero Shinzo Abe konservatyvų požiūrį į Tokijo karo nusikaltimus, kai Kinija ir Pietų Korėja reikalauja didesnės buvusios agresorės atgailos.

Vokietijai pasisekė, kad ji buvo priimta į tautų bendriją po šiurpios patirties, kurią pasauliui atnešė Vokietija nacionalsocializmo ir Holokausto laikotarpiu“, – pabrėžė kanclerė.

„Tai tapo įmanoma visų pirma dėl to, kad Vokietija atvirai pažvelgė į savo praeitį, taip pat dėl to, kad Sąjungininkai, kontroliavę Vokietiją po Antrojo pasaulinio karo, manė, kad labai svarbu, jog Vokietija rimtai įvertintų savo praeitį“, – pridūrė A.Merkel.

„Neabejotina, kad vienas iš didžiųjų to meto pasiekimų buvo Vokietijos ir Prancūzijos susitaikymas. ... Prancūzų indėlis buvo ne menkesnis negu vokiečių“, – aiškino ji.

Japonijos santykiai su jos buvusiomis karo laikų priešininkėmis Kinija ir Pietų Korėja šiuo metu yra pašliję. Pekinas ir Seulas reikalauja, kad Tokijas labiau atgailautų dėl savo praeities.

Tuo tarpu japonų nacionalistais sako, kad Tokijas jau pakankamai atsiprašė dėl praeities ir kad nesiliaujantys priekaištai dėl Antrojo pasaulinio karto Kinijos bei Pietų Korėjos vyriausybėms padeda nukreipti kitur visuomenės pyktį.

Buvo „didžių protų ir didžių asmenybių, kurios sakė, kad turime vykdyti suartėjimo politiką ..., o be didžiadvasiškų mūsų kaimynių gestų tai nebūtų buvę įmanoma“, A.Merkel sakė klausytojams.

Ta vieša paskaita įvyko kanclerei pradėjus dviejų dienų vizitą Tokijuje, kur jis atvyko pirmąkart per pastaruosius septynerius metu. Tuo tarpu Sh.Abe lankėsi Vokietijoje praeitais metais.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sekmadienį sakė, kad Sh.Abe bus mielai laukiamas Pekine vyksiančiuose Antrojo pasaulinio karo pabaigos atminimo renginiuose, jeigu Japonijos lyderis yra „sąžiningai“ nusiteikęs istorijos atžvilgiu.

Pekinas nenurodė, kada bus rengiamas tas paradas, bet Kinija pergalės diena laiko rugsėjo 3-ąją, kai Japonija oficialiai pasirašė kapituliacijos Sąjungininkams aktą JAV šarvuotlaivyje „USS Missouri“ Tokijo įlankoje.

„Man, Vokietijos kanclerei, sunku patarti, kaip turėtumėte elgtis su kai kuriomis savo kaimynėmis, – A.Merkel pareiškė atsakydama į klausimus. – Bet manau, jog istorija ir patirtis mums taip pat byloja, kad reikia rasti taikių susitaikymo priemonių.“