Šio buvusio generolo atsistatydinimas apstulbino Vašingtono politinius ir žvalgybos sluoksnius, praėjus vos trims dienoms po prezidento Baracko Obamos perrinkimo, taip pat tuo metu, kai tiriamos JAV saugumo tarnybų nesėkmės Libijoje.

Tačiau buvęs armijos pulkininkas Steve'as Boylanas, kuris anksčiau dirbo D.Petraeuso atstovu, neigė, kad CŽV vadovo sprendimas atsistatydinti turi politinę potekstę, nors ir įvyko po įtemptos šalies vadovo rinkimų kampanijos, per kurią buvo keliami klausimai dėl CŽV vaidmens kruvinuose išpuoliuose prieš JAV konsulatą Libijos mieste Bengazyje.

"Kaip iš jo supratau, nėra jokio ryšio su Bengaziu ar kuo nors kita. Jis palaikė puikius ryšius su Baltaisiais rūmais", - S.Boylanas, kuris yra D.Petraeuso draugas ir kalbėjosi su juo praeitą savaitgalį, sakė naujienų agentūrai AFP.

D.Petraeusas ketvirtadienį turėjo duoti parodymus per Kongreso komitetų posėdį už uždarų durų dėl keturių amerikiečių gyvybes nusinešusio išpuolio Bengazyje rugsėjo 11 dieną, tačiau dabar CŽV atstovaus laikinai direktoriaus pareigas einantis Michaelas Morellis, buvęs D.Petraeuso pavaduotojas.

Pasak S.Boylano, D.Petraeusas nesakė, ar dalyvaus tame posėdyje, jeigu būtų iškviestas įstatymų leidėjų, tik pabrėžė, jog tai "priklausys nuo Kongreso".

Kaip pranešama, Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Teisingumo departamento pareigūnai apie D.Petraeuso romaną sužinojo prieš kelis mėnesius, tačiau nusprendė informuoti apie tai Baltuosius rūmus ir Kongreso komitetus tik praeitą savaitę.

"Jis apgailestauja dėl to daugeliu atžvilgių... Jis gailisi dėl (savo) nesupratingumo ir drausmės stygiaus labiau nei galime nusakyti žodžiais", - teigė S.Boylanas.

"Man skirti jo žodžiai buvo: "Aš susimoviau", - pridūrė buvęs D.Petraeuso atstovas.

S.Boylanas sakė, kad jo buvęs viršininkas ir jo šeima labai prislėgti dėl šio skandalo.

D.Petraeusas prisipažino savo žmonai Holly, su kuria gyveno 38 metus, dar prieš paviešinant žinią apie jo ryšius, nors S.Boylanas sakė nežinantis, kiek laiko ji tai žinojo.

"Sakyti, kad ji yra nusivylusi ir įtūžusi šiuo metu būtų itin per švelnu", - pastebėjo jis.

Sutuoktiniai turi du suaugusius vaikus: dukrą Anne ir sūnų Stepheną, kuris vadovavo vienam pėstininkų būriui Afganistane.

S.Boylanas sakė, kad D.Petraeuso ir apie jo gyvenimą knygą parašiusios Paulos Broadwell romanas užsimezgė praėjus maždaug dviem mėnesiam po to, kai jis pernai rugsėjį buvo paskirtas vadovauti CŽV, anksčiau pasitraukęs iš JAV armijos.

Šie ryšiai nutrūko prieš maždaug keturis mėnesius, pridūrė buvęs generolo atstovas.

60 metų D.Petraeusas anksčiau vadovavo tarptautinėms pajėgoms Irake ir Afganistane.

40-metė P.Broadwell, buvusi armijos majorė ir dviejų vaikų motina, glaudžiai bendravo su šiuo keturių žvaigždučių generolu per kelias savo keliones į Afganistaną, kai rinko medžiagą jo biografijai.

Tačiau per kelis mėnesius vykdytą FTB tyrimą buvio padaryta išvada, jog nei D.Petraeusas, nei D.Broadwell neįvykdė jokio nusikaltimo, rašo dienraščiai "The New York Times" ir "The Washington Post".

S.Boylanas sakė, kad D.Petraeusas "visada buvo ir tebėra labai atsargus dėl operatyvinio saugumo ir darbo su įslaptintą medžiaga".