Saudo Arabijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad ketvirtadienį bus pasirašytos maždaug 30 mlrd. JAV dolerių vertės sutartys. Kinija tikisi išjudinti nuo COVID pandemijos nukentėjusią savo ekonomiką, o Saudo Arabija, nuo seno JAV sąjungininkė, siekia diversifikuoti savo ekonomiką ir politines sąjungas.

Trečiadienį atskridusį Xi Jinpingą Jamamos rūmuose, oficialioje karaliaus rezidencijoje, rankos paspaudimu pasitiko 37 metų sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, faktinis didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos valdovas.

Prieš išvykdamas penktadienį, antros pagal didumą pasaulio ekonomikos lyderis Xi Jinpingas surengs atskiras derybas su šešių narių Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba. Kinija, didžiausia Saudo Arabijos naftos vartotoja, stiprina savo ryšius su regionu, kuris ilgą laiką kliovėsi JAV karine apsauga, tačiau dabar būgštauja, kad Amerikos kontingentas gali būti sumažintas.

Xi Jinpingui atvykus, Saudo Arabijos valstybinė žiniasklaida paskelbė apie 34 investicinius susitarimus žaliojo vandenilio, informacinių technologijų, transporto ir statybos sektoriuose. Oficiali Saudo Arabijos spaudos agentūra nepateikė išsamios informacijos, bet paskelbė, kad abipusė prekyba 2021 m. siekė 304 mlrd. Saudo Arabijos rijalų (80 mlrd. JAV dolerių), o trečiąjį 2022 m. ketvirtį – 103 mlrd. Saudo Arabijos rijalų (27 mlrd. JAV dolerių).

Pasak Rijade įsikūrusių diplomatų, ketvirtadienis paskirtas susitikimams su 86 metų monarchu karaliumi Salmanu ir jo sūnumi princu Mohammedu. Xi Jinpingas taip pat gali surengti dvišales derybas su kitais arabų lyderiais, atvykusiais į Saudo Arabiją prieš penktadienio viršūnių susitikimus.

Ketvirtadienį jau atskrido Egipto prezidentas Abdelis Fattah Al Sisi, Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas, palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas ir faktinis Sudano lyderis Abdelis Fattah Al Burhanas. Savo dalyvavimą patvirtino Irako ministras pirmininkas Mohammedas Shia Al Sudani, Maroko ministras pirmininkas Azizas Akhannouchas ir laikinasis Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati.

Šią savaitę Kinijos užsienio reikalų ministerija apibūdino Xi Jinpingo kelionę kaip „didžiausio masto diplomatinę veiklą tarp Kinijos ir arabų pasaulio“ nuo Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo.

Vizitas neliko nepastebėtas ir Baltųjų rūmų, perspėjusių dėl „įtakos, kurią Kinija mėgina didinti visame pasaulyje“. Kinijos tikslus Baltieji rūmai pavadino „nepadedančiais išsaugoti tarptautinėmis taisyklėmis grindžiamos tvarkos“.

Tai tik trečioji Xi Jinpingo kelionė į užsienį po COVID pandemijos, dėl kurios Kinija uždarė sienas ir ėmėsi kitų ribojimo priemonių, pakenkusių jos ekonomikai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją