Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Intelligence“. Jo autoriai sako, jog pagrindinis jų tikslas buvo patikrinti, ar tikrai Viktorijos epochos žmonės buvo protingesni. Psichologai sako, jog minėtuoju laikotarpiu (1837-1901 metais) įvyko tikras inovacijų sprogimas, tuo metu gimė daugiausia genijų, o dabar šie veiksniai pastebimai pasikeitė į blogąją pusę. Iškilo klausimas: ar mūsų protėviai buvo protingesni už dabartinę kartą?

Kaip išsiaiškino Briuselio laisvojo universiteto, Amsterdamo universiteto ir Airijos valstybinio universiteto Korke mokslininkai, per dešimtmetį Europos gyventojų IQ sumenksta 1,23 punkto. Taigi, remiantis 14 tyrimų, atliktų nuo 1883 iki 2004 metų, lyginamąja analize, Viktorijos epochos žmonės labai greitai reaguodavo į įvykius, o reakcijos laikas, kaip teigia mokslininkai, yra tiesiogiai susijęs su intelekto išsivystymo lygiu.

Tyrimo autoriai taip pat bando paaiškinti, kodėl Europos gyventojų IQ per šimtą metų taip pastebimai sumenko. Problemos analizė atskleidė, jog aukštesnio intelekto moterys nenoriai gimdo palikuonis, lyginant su ne tokiomis protingomis dailiosios lyties atstovėmis. Taigi ne tokių protingų moterų atžalos skaičiumi pradėjo lenkti protingų motinų vaikus.

Tyrimo rezultatai mokslininkus nustebino – anksčiau manyta, jog nuolat augantis informacijos kiekis, kurį kiekvieną mielą dieną turi suvirškinti žmogus, turėtų būtų susijęs su spartesne reakcija ir informacijos apdorojimu.

Priminsime, jog mokslininkai ir anksčiau prognozavo žmonijai evoliucijos pabaigą. Jungtinės Karalystės neurobiologai nustatė, jog žmogaus smegenims nebėra, kur augti, ir iš ko semtis energijos: vidiniai tobulėjimo ištekliai išseko.