„Jaučiu didelį pyktį dėl šių rinkimų, niekada jų nepripažinsiu“, – mitinge teigė kairiųjų lyderis Sergejus Udalcovas.

Premjeras V. Putinas į Kremlių grįžta trečiajai kadencijai. Galutiniais Centrinės rikimų komisijos duomenimis, jis surinko 63,6 proc. rinkėjų balsų, praneša „RIA Novosti“.

Rinkimų ir policijos pareigūnai pripažino, kad būta pažeidimų, tačiau tvirtino, kad jie per maži, kad padarytų didesnės įtakos rinkimų rezultatams. V. Putinas visus pranešimus apie pažeidimus nurodė ištirti.

Anot policijos, į mitingą, pavadintą „Už laisvus rinkimus“, susirinko 14 tūkst. žmonių. Organizatoriai teigia, kad dalyvių skaičius siekia 20 tūkst.

Mitinge pasisakė ir kandidatas į prezidentus Michailas Prochorovas, sulaukęs 7,9 proc. rinkėjų palaikymo. Jo pažadas įsteigti politinę partiją sulaukė prieštaringų susirinkusios minios reakcijų.

Maskvos valdžia nebuvo likusi duoti leidimo rengti protestą ir atmetė visas tris organizatorių pasirinktas vietas. Tik surinkus apie 5 tūkst. parašų, pasisakančių prieš draudimą rengti mitingą, savivaldybės atstovams ir organizatoriams pavyko rasti kompromisą.

Policija S. Udalcovą ir kitą opozicijos atstovą Ilją Jaškiną prieš pirmadienio protestą pakvietė „profilaktiškai pasikalbėti“, tačiau abu jie atvykti atsisakė.

Pirmadienį į gatves pasiųsta dešimtys sunkvežimių su riaušių policininkais, o virš Puškino aikštės, kur protestas vyko, ratus suko sraigtasparnis. Miesto policija pagrasino susidoroti su visais, kurie nepaisys masinių sambūrių taisyklių.

Po parlamento rinkimų gruodį Maskvoje vyko keturi prieš V. Putiną nukreipti masiniai mitingai, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. Visi baigėsi be incidentų.

Opozicijos lyderis Borisas Nemcovas teigė, kad po mitingo Puškino aikštėje protestuotojai pirmadienio vakarą surengs „flashmob“ akciją ir gyva žmonių grandine apjuos Kremlių.

Policija teigia, kad šis renginys neteisėtas ir bus išvaikytas, pranešė radijo stotis „Echo Moskvy“. Tačiau kai panaši akcija, kurioje dalyvavo 18 tūkst. žmonių, buvo surengta vasario 28 dieną, policija nesikišo.

Protestus pirmoji pradėjo Komunistų partija, kurios kandidatas Genadijus Ziuganovas surinko 17,2 proc. balsų. Anot policijos, Puškino aikštėje susirinko apie 300 žmonių.

Maždaug 100 radikalios grupės „Kita Rusija“ aktyvistų sulaikyta per nesankcionuotą protestą prie Centrinės rinkimų komisijos Maskvoje. Policijos teigimu, proteste dalyvavo apie 800 žmonių, sulaikytųjų – apie 70.

Mažiausiai 30 žmonių sulaikyta per nesankcionuotą opozicijos mitingą Sankt Peterburge, pranešė vietos naujienų portalas „BaltInfo“.

Tuo metu maždaug 10 tūkst. žmonių susirinko į Maniežo aikštėje prie Kremliaus vykstantį V. Putino palaikymo mitingą.