Bloko diplomatijos vadovas ketvirtadienį atskirai susitiko su Serbijos prezidentu Aleksandaru Vučičiumi ir Kosovo premjeru Albinu Kurčiu. Po pokalbių J. Borrellis nurodė, kad buvo pasiektas susitarimas dėl galimybės surengti Kosovo šiaurėje naujus rinkimus.

„Sutarėme, kad esama poreikio surengti pirmalaikius rinkimus ir aptarti būdus ir žingsnius, kaip juos įgyvendinti, – pareiškė J. Borrellis. – Tikslo dar nepasiekėme, bet bent jau žinome, kaip elgtis toliau.“

Pareigūnas pažymėjo, kad tam, jog būtų galima pasiekti pažangos, „abi pusės turės įvykdyti savo įsipareigojimus“. Pavyzdžiui, Kosovas turėtų pasiaiškinti dėl kaltinimų pitknaudžiavimu, susijusių su įtariamų Serbijos nusikaltėlių sulaikymu, kalbėjo J. Borrellis.

Įtampa tarp Serbijos ir Kosovo pastaraisiais mėnesiais aštrėja. Ją pakurstė ginčijami rinkimai daugiausia etninių serbų apgyvendintoje Kosovo šiaurėje. Serbai čia gegužės pabaigoje sukėlė riaušes, per kurias buvo sužeista 30 NATO taikdarių.

Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgradas atsisako tai pripažinti. Kosove esantys serbai išlieka ištikimi Belgradui, ypač šiaurinėje dalyje, kur jie sudaro gyventojų daugumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją