Trečiadienio vakarą ištikusi nelaimė, manoma, susijusi su nelegalia kasybos veikla, įvyko neoficialioje gyvenvietėje į rytus nuo Johanesburgo. Greitosios pagalbos tarnybos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad patvirtinta 16 žmonių mirtis, įsikišus paramedikams pavyko atgaivinti kai kuriuos kitus, jie nuvežti į ligoninę. Keturių žmonių būklė „kritiška“, dar 11-os – „rimta, bet stabili“. Vienas nepilnametis buvo visiškai sąmoningas, pridūrė jis.

Tarp žuvusiųjų yra penkios moterys ir trys vaikai.

Priešgaisrinės pagalbos tarnybos sulaukė skambučio apie dujų sprogimą apie 20 val. vietos laiku (21 val. Lietuvos laiku), bet atvykusios nustatė, kad tai buvo „dujų nuotėkis iš baliono“, kuriame buvo „nuodingų dujų“, sakė gelbėtojų atstovas. Jo teigimu, įtariama, kad incidentą sukėlė „nitrato oksido dujų nuotėkis iš baliono, naudoto nelegalioje kasybos veikloje gyvenvietėje ir aplink ją“. „Matyt, nelegalūs kalnakasiai naudojo dujas, kad ekstrapoliuotų auksą iš dirvožemio“, – sakė Williamas Ntladi.

Atvykę į įvykio vietą netoli viduriniosios klasės Boksburgo priemiesčio, gelbėtojai rado daugybę gulinčių žmonių, įkvėpusių šių nuodingų dujų, sakoma W. Ntladi pranešime.

Iš plytų ir gofruotų geležies lakštų pastatytas niūrus lūšnynas yra senos ir apleistos kasyklos papėdėje. Nedarbo lygis PAR viršija 32 proc., šalyje yra daugybė nelegalių kalnakasių, tūkstančiai jų sunkiomis ir dažnai pavojingomis sąlygomis apleistose kasyklose ieško aukso. PAR komercinis centras Johanesburgas įsikūręs aplink kalnuotus dirvožemio sąvartynus ir urvų duobes, paliktas kasybos įmonių, pradėjusių gavybą per XIX a. devintąjį dešimtmetį kilusią aukso karštligę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją