Maidanas Rusijoje bus! Savo pavyzdžiu noriu parodyti, kad totalitarinį režimą Rusijoje galima susukti į ožio ragą. Norėjote baigiamojo žodžio? Štai jums mano baigiamasis žodis!“ – tardama šiuos žodžius teisėjams ji parodė vidurinį pirštą, rašo gordonua.com.

Žurnalistė Aliona Lun'kova socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Baigiamasis Savčenko žodis buvo gestas. Nadia parodė vidurinįjį pirštą. Teisėjas vertėjo paprašė to neversti“.

„Teismas iš manęs atėmė savaitę gyvenimo, todėl ir jūs turite tik savaitę nuosprendžiui priimti, tiesa, galbūt neišgyvensiu iki šio sprendimo. Galite viską padaryti gražiai ir pripažinti savo klaidą, bet kaltės nepripažinsite. Galite perskaityti nuosprendį dabar arba rytoj, vėliausiai – po savaitės. Jei nuspręsite, kad nuosprendis bus po dviejų savaičių, balandžio pabaigoje ar po pusmečio, parodysite savo galią; rodykite, tačiau atminkite, kad žaidžiate su mano gyvenimu. Statymai dideli ir aš laimėsiu. Neturiu ką prarasti. Toliau badausiu, jei sprendimas bus priimtas vėliau nei po savaitės. Viską pasakiau, nuosprendžio nelauksiu. Tai viskas, ačiū!” – pareiškė ji.

„Nepripažįstu savo kaltės arba nuosprendžio, paskelbto Rusijos teismo. Ir jeigu būsiu nuteista, nebus jokio apeliacijos. Po nuosprendžio aš tęsiu bado streiką dar dešimt dienų. Po dešimties dienų pradėsiu sausą bado streiką, o tada Rusija turės per dešimt dienų sugrąžinti mane į Ukrainą“, – N.Savčenko sakė ukrainiečių kalba.

Rusija kaltina N.Savčenko koregavus Kijevo pajėgų artilerijos ugnį per susirėmimus su prorusiškais separatistais 2014 metų birželį konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje. Per tą apšaudymą žuvo Rusijos žurnalistai Igoris Korneliukas ir Antonas Vološinas.

N.Savčenko, dabar laikoma arešte pietiniame Rusijos mieste Donecke, visus kaltinimus neigia.

Ukrainietė sraigtasparnio pilotė kovo 4-ąją paskelbė sausą bado streiką, atsisakydama maisto ir vandens.

Tesimo posėdis nuosprendžiui paskelbti numatytas kovo 21-22 d.

Rusija suteikė Ukrainos gydytojams leidimą apžiūrėti bado streiką paskelbusią pilotę N. Savčenko, antradienį pranešė BBC.

Ukrainos prezidento Petro Porošenkos partijos narė Irina Geraščenko pranešė, kad geriausių Ukrainos gydytojų komanda trečiadienį apžiūrės ir ištirs N. Savčenko.

„Ukrainos diplomatams pavyko išgauti Rusijos pažadą, kad Ukrainos gydytojai galės apžiūrėti moterį kovo 9 dieną. Šalies prezidentas davė nurodymus staigiai suformuoti mobilią gydytojų komandą, atsižvelgiant į Nadeždos šeimos norus“, – sakė I. Geraščenko.

Teigiama, kad pilotė nuo penktadienio atsisako valgyti ir gerti vandenį.

Moteris kaltinama tuo, kad 2014 metų birželį nurodė koordinates apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainos Luhansko srityje, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai.

Europos Sąjunga (ES) taip pat išreiškė susirūpinimą dėl moters savijautos, o Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič yra viena iš 4,300 atvirą laišką pasirašiusių žmonių, prašančių Europos lyderių imtis veiksmų apsaugant N. Savčenko laisvę.

Moters įkalinimas sukėlė protestus Ukrainos ir Rusijos sostinėse.

Ukrainos konsulas Aleksandras Kovtunas sakė BBC, kad N. Savčenko, atrodo, laikosi gerai ir yra susitelkusi ties trečiadienio teismu.