B. Netanyahu iš kassavaitinio ministrų kabineto posėdžio atsitraukė beveik 50 minučių trukmės skambučiui – tai buvo pirmasis Rusijos ir Izraelio lyderių pokalbis nuo spalio vidurio, kai Jeruzalės ir Maskvos santykiai pastebimai atšalo.

Nuo tada, kai spalio 7 dieną Izraelis paskelbė karą teroristinei organizacijai „Hamas“, Rusija ne vieną kartą reiškė kritiką Izraeliui, taip pat ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje. Be to, svetingai priėmė „Hamas“ delegaciją, ką ekspertai vertina kaip itin draugiškų santykių su Iranu įrodymą.

„Izraelio ministras pirmininkas išreiškė savo susierzinimą dėl prieš Izraelį nukreiptos Rusijos atstovų Jungtinėse Tautose pozicijos ir kitų Maskvos sprendimų“, – teigia Izraelio premjero atstovai.

Išplatintame pareiškime priduriama, kad B. Netanyahu „išreiškė griežtą kritiką pavojingam Rusijos ir Irano bendradarbiavimui“.

Sekmadienį vykusio telefoninio pokalbio metu B. Netanyahu, kaip skelbiama, padėkojo už Maskvos pastangas išlaisvinti Izraelio ir Rusijos pilietybę turintį Ronį Krivojų, kuris buvo paimtas įkaitu, o lapkričio pabaigoje, norint įsiteikti V. Putinui, paleistas į laisvę.

Izraelio premjeras taip pat paragino V. Putiną spausti Raudonąjį Kryžių, kurį Izraelis kaltina per mažai stengiantis pasiekti įkaitus, nors tai, jo teigimu, ir yra organizacijos pareiga.

Kaip tikina Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, V. Putinas B. Netanyahu sakė, kad Maskva smerkia terorizmą, bet negali pritarti „siaubingai“ Gazos civilių situacijai.

Rusijos prezidento ir Izraelio premjero pokalbis iš esmės buvo skirtas „katastrofiškai humanitarinei situacijai Gazos Ruože“ aptarti, V. Putinas kalbėjo, kad Izraelio karinis atsakas į „Hamas“ teroristų veiksmus negali baigtis „tokiomis skaudžiomis pasekmėmis civilių populiacijai“, teigiama Kremliaus pranešime, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūra.

Rusijos šaltinių teigimu, „Maskva pasirengusi suteikti visą reikiamą pagalbą, kad tik būtų palengvintos civilių kančios ir įvyktų konflikto deeskalacija“. Skelbiama, esą Rusija ir Izraelis ieško būdų, kaip ir toliau „bendradarbiauti“ tiek iš Gazos evakuojant civilius, tiek išlaisvinant Gazoje laikomus Izraelio įkaitus.

Grupuotė „Hamas“ sekmadienį pagrasino, kad nė vienas įkaitas neišvyks iš teritorijos gyvas, jei nebus patenkinti šios grupuotės reikalavimai.

„Nei fašistinis priešas ir jo arogantiška vadovybė... nei jų šalininkai... negali paimti savo belaisvių gyvų be mainų, derybų ir nepatenkinę mūsų reikalavimų“, – per televiziją sakė „Hamas“ ginkluoto sparno atstovas Abu Obeida, turėdamas omenyje Izraelio laikomų palestiniečių kalinių paleidimą.

Izraelio ministras pirmininkas B. Netanyahu sekmadienį ragino „Hamas“ kovotojus „pasiduoti dabar“, sakė, kad palestiniečių islamistų grupuotei artėja galas, nors daugiau nei du mėnesius trunkantis karas Gazos Ruože tebesitęsia.

„Karas vis dar tęsiasi, bet tai yra „Hamas“ pabaigos pradžia. Aš sakau „Hamas“ teroristams: viskas baigta. Nemirkite už [Yahya] Sinwarą. Pasiduokite dabar“, – sakoma B. Netanyahu pareiškime, turint omenyje „Hamas“ vadovą Gazos Ruože.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)